The Week: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν το Πουέρτο Ρίκο σε... Ελλάδα

The Week: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν το Πουέρτο Ρίκο σε... Ελλάδα
Israel Pabon

Η Αμερική προσπαθεί να μετατρέψει το Πουέρτο Ρίκο σε Ελλάδα, αναφέρει άρθρο του περιοδικού «The Week», που υπογράφει ο δημοσιογράφος Ράιαν Κούπερ. Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει γίνει σήμα κατατεθέν της οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και της εφαρμογής αυστηρών πολιτικών λιτότητας, δεν θα μπορούσε παρά να προκαλεί αίσθηση.

«Η Ελλάδα είναι σε ζώνη οικονομικής καταστροφής. Η λιτότητα που εφαρμόστηκε υπό την απειλή μαχαιριού από της αρχές της ευρωζώνης -την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ- μείωσαν τα έξοδα και αύξησαν την φορολογία, γεγονός που εμβάθυνε την οικονομική κρίση της χώρας και αύξησε το βάρος του χρέους, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς δουλειές και οικονομική δύναμη», αναφέρει ο Κούπερ, προσθέτοντας: «Και τώρα η Αμερική προσπαθεί να κάνει το ίδιο στο Πουέρτο Ρίκο, την αποικία της στην Καραϊβική».

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια παραθέτει μια σειρά από λόγους που πιστεύει ότι το νησί αντιμετωπίζει μια κρίση παρόμοια με εκείνη της Ελλάδας. Το 2016, το Κογκρέσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα «παρέδωσαν» την χώρα σε ανθρώπους της Γουόλ Στρητ και πέρασαν έναν νέο νόμο που επέτρεψε την δημιουργία ενός ταμείου οικονομικού ελέγχου. Αυτό το ταμείο χαρακτηρίστηκε «χούντα» από τους ντόπιους, δεδομένου ότι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το Πουέρτο Ρίκο.

«Η χούντα τώρα ρουφά το αίμα του Πουέρτο Ρίκο για χάρη των πλούσιων δανειστών», αναφέρει το άρθρο.

Η χώρα κάποτε ήταν κέντρο παραγωγής, χάρη στις φοροαπαλλαγές που παρείχε σε επιχειρήσεις, κάτι που όμως άλλαξε το 1996, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο άλλαξε την νομοθεσία γύρω από την φορολογία. Το Πουέρτο Ρίκο δεν πήρε τίποτα σαν αντάλλαγμα, ενώ η Γουόλ Στρητ της προσέφερε «υπερβολικά γενναιόδωρα» δάνεια, που διόγκωσαν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Δημοφιλή