Διαβάστε αυτό πριν κοινοποιήσετε στο Facebook ανάρτηση για εξαφάνιση ανηλίκου

Διαβάστε αυτό πριν κοινοποιήσετε στο Facebook ανάρτηση για εξαφάνιση ανηλίκου
Color stock photo of a little runaway girl holding an old teddy bear at the side of a dirt road in the rural country.
Color stock photo of a little runaway girl holding an old teddy bear at the side of a dirt road in the rural country.
ideabug via Getty Images

Στις ημέρες μας είναι σύνηθες να αναζητούμε βοήθεια μέσω Διαδικτύου. Με ένα κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αναζήτηση ενός χαμένου καπέλου, μίας γάτας που το έβαλε στα πόδια ή ακόμη και σε μία αρκετά πιο σοβαρή εξαφάνιση.

Ωστόσο, η αστυνομία στον Καναδά και συγκεκριμένα το αστυνομικό τμήμα Royal Canadian Mountain Police προειδοποιεί τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κοινοποιήσεις που αφορούν εξαφανίσεις παιδιών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προειδοποιήσεις του, οι χρήστες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να μην έχουν εξαφανιστεί αλλά να κρύβονται προκειμένου να προστατευτούν και σε αυτές τις περιπτώσεις η κοινοποίηση μπορεί επί της ουσίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Οι αστυνομικοί λένε ότι οι χρήστες θα πρέπει πάντα να ελέγχουν αν η εξαφάνιση έχει κοινοποιηθεί πρώτα από το λογαριασμό της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτού προχωρήσουν στην κοινοποίησή της. Αν δεν υπάρχει κοινοποίηση από τον επίσημο λογαριασμό της αστυνομίας, τότε δεν πρέπει να αναδημοσιεύουν οποιαδήποτε εξαφάνιση ανηλίκου.

Η ανάρτηση της RCMP για τις «επικίνδυνες» κοινοποιήσεις:

«Η κοινοποίηση αναρτήσεων που αφορούν εξαφανισμένα άτομα - και μερικές φορές παιδιά (σ.σ είναι επικίνδυνη) καθώς μερικές φορές μπορεί να μην πρόκειται για πραγματική εξαφάνιση. Τα παιδιά μπορεί να κρύβονται για να προστατευτούν. Για παράδειγμα, αν ένας γονέας στον οποίο έχει απαγορευτεί με δικαστική απόφαση οποιαδήποτε επαφή με το παιδί του μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες του στο Facebook ισχυριζόμενος ότι το παιδί του έχει εξαφανιστεί. Ο άλλος γονέας και το παιδί ίσως κρύβονται για να νιώθουν ασφαλείς. Με το να κοινοποιείτε τέτοιες φωτογραφίες, ίσως να θέτετε τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Πάντα πρέπει να ελέγχετε την πηγή της φωτογραφίας πριν την αναδημοσιεύσετε. Αν η ανάρτηση δεν προέρχεται από κάποια επίσημη αστυνομική πηγή ή από κάποιον ηλεκτρονικό σύνδεσμο αναγνωρισμένης εφημερίδας ή μέσου ενημέρωσης που να αποδεικνύει ότι η αστυνομία έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, τότε ίσως να μην είναι νόμιμο να κοινοποιείτε τέτοιου είδους αναρτήσεις».

Δημοφιλή