«Χρυσό» εφάπαξ σε στέλεχος του ΔΕΣΦΑ καταγγέλλει η ΝΔ

«Χρυσό» εφάπαξ σε στέλεχος του ΔΕΣΦΑ καταγγέλλει η ΝΔ
DESFA

Μια ημέρα μετά τις συστάσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί για ταχεία ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ η ΝΔ με ερώτηση του βουλευτή της Κώστα Σκρέκα καταγγέλλει "πλιάτσικο" στον οργανισμό με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο να εξασφαλίζει για τον εαυτό του μπόνους 100.000 ευρώ στο τελικό ποσό του εφάπαξ που επρόκειτο να πάρει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ερώτηση ο Σωτήρης Νίκας αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του - λίγες πριν την συνταξιοδότηση του - και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα - και πάντα σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα του γαλάζιου βουλευτή -ο συγκεκριμένος διοικητής του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, πριν την επιλογή του ως Πρόεδρος, εργαζόταν στο ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής. Στις 11 Νοεμβρίου εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του, πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο).

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο εν λόγω διοικητής παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, ωστόσο η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το ΕΦΑΠΑΞ του (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ! Και όλα αυτά επειδή «προήγαγε» τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, "συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας".

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία τόσο το δικό του εφάπαξ όσο και εκείνα άλλων εργαζομένων εξασφαλίζονται από ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξουσιοδοτήθηκε ο ίδιος να μεταφέρει σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα από πιθανό «bail in».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το "χρυσό εφάπαξ" του κ. Νίκα "αποτελεί την πλουσιοπάροχη αμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία".

Δημοφιλή