Ένταση και δακρυγόνα εναντίον των αγροτών από την Κρήτη έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης

Ένταση και δακρυγόνα εναντίον των αγροτών από την Κρήτη έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο με τους αγρότες οι οποίοι αποχώρησαν από την πλατεία Βάθη, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση από το πρωί της Τετάρτης Νωρίτερα επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς εμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κουμουνδούρου.

Από την κινητοποίηση δεν έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και στα ΜΑΤ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Χαλκιάς, εκπρόσωπος των αγροτών από την παγκρήτια Επιτροπή, ανέφερε ότι «αγρότες από όλη την Ελλάδα από διάφορους συλλόγους, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας κατέβηκαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουμε και να ακουστούμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο ενάντια στα προβλήματα, τα οποία δεν είναι μόνο για τους αγρότες, αλλάγια όλους» και πρόσθεσε ότι «ο αγώνας έναντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση συνεχίζεται».

Ενταση με τα ΜΑΤ και δακρυγόνα κατά των αγροτών

Ένταση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης μεταξύ των αγροτών και των ΜΑΤ στην πλατεία Βάθη όπου είχαν συγκεντρωθεί οι αγρότες της Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο ζητώντας από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Οι αγρότες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν αυτές δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία να περάσει και να δει τον αρμόδιο υπουργό. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην οργισμένη αντίδραση των αγροτών απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ ακολούθησε κυνηγητό προς τη Χαλκοκονδύλη και τους γύρω δρόμους.

Εν τω μεταξύ μικρή ένταση σημειώθηκε, νωρίτερα, επίσης με ρίψη χημικών, όταν κάποιοι αγρότες προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά το επεισόδιο έληξε όταν ψυχραιμότεροι αγρότες τούς συγκράτησαν.

Τι είπε ο υπουργός για τα επεισόδια

«Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τα επεισόδια στην Πλατεία Βάθη κατά τη συγκέντρωση των αγροτών από την Κρήτη.

«Παρότι», αναφέρει, «δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους». Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων».

«Οι πόρτες του υπουργείου», καταλήγει στη δήλωσή του, «είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη».

Τα αιτήματα

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Αγρότες από τα Χανιά έφθασαν στις 6 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star galaxy στην πύλη Ε-1, ενώ από το Ηράκλειο το Ρέθυμνο και το Λασίθι με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία knossoς palace και Κρήτη II στις 7 και 6:15 το πρωί στις πύλες Ε-2 και Ε-3 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμεναρχείων με το blue star calaxy κατέφθασαν 160 αγρότες με το Κρήτη ΙΙ 170 και με το knossos palace 750.

Στα πλοία μαζί με τους αγρότες είχαν επιβιβασθεί και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματα τους. Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών αλλά και αγρότες τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από περιοχές της Μακεδονίας, που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα η με λεωφορεία ή αυτοκίνητα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή