Αναπόφευκτο το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, γράφει η Financial Times επικαλούμενη υπουργό

Αναπόφευκτο το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, γράφει η Financial Times επικαλούμενη υπουργό
(Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
(Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Jeff J Mitchell via Getty Images

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας φαντάζει σήμερα αναπόφευκτο και οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα είναι πότε θα διεξαχθεί αυτό, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι η Σκωτία θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα τέλη του 2018, λίγους μήνες από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ, παρότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει επανειλημμένως πει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

"Δείχνει αναπόφευκτο, δεν θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να το εμποδίσουμε", αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο υπουργό που πρόσκειται στις συζητήσεις.

Μια άλλη μη κατονομαζόμενη πηγή που έχει ενημερωθεί για την επικρατούσα θέση στο γραφείο της βρετανής πρωθυπουργού είπε: "Το ζήτημα αφορά μόνο την ημερομηνία (διεξαγωγής)".

Σύμφωνα με τον FT, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα δώσει μάχη για να καθυστερήσει η διεξαγωγή του ώστε να προηγηθεί η αποχώρηση από την ΕΕ.

Η προοπτική ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που θα μπορούσε να βλάψει το Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μόλις μήνες πριν από την έξοδο από την ΕΕ και θα έδινε μια επικίνδυνη τροπή στο Brexit με αβέβαιες επιπτώσεις για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής.

Δημοφιλή