Σόιμπλε; Τα περιθώρια για μειώσεις στους φόρους είναι περιορισμένα

Σόιμπλε; Τα περιθώρια για μειώσεις στους φόρους είναι περιορισμένα
(Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε σήμερα αιτήματα από μερικούς ομοϊδεάτες του συντηρητικούς για μεγάλες φορολογικές μειώσεις μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως υπάρχει περιθώριο μόνο για μειώσεις περίπου 15 δισεκ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε, προτεραιότητα του οποίου είναι να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε στην εφημερίδα Badische Neueste Nachrichten πως βαθύτερες περικοπές στους φόρους θα απαιτούσαν νέο χρέος.

Μερικά μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ζητούν φορολογικές μειώσεις περίπου 30 δισεκ. ευρώ.

Όμως ο Σόιμπλε δήλωσε πως η Γερμανία είναι ανάγκη να εξασφαλίσει πως διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να δαπανήσει για την ασφάλεια, τις υποδομές, την ενσωμάτωση των μεταναστών και την έρευνα.

«Οι πολίτες πάντα κερδίζουν περισσότερα από τις πολύ καλές οικονομικές εξελίξεις και την εργασιακή ασφάλεια», δήλωσε στην εφημερίδα. «Οι μισθοί αυξάνονται, οι συντάξεις επίσης. Αυτό οφελεί τον λαό».

Ο Σόιμπλε, ο οποίος ετοιμάζεται για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Γερμανία, απέρριψε επίσης για μια ακόμη φορά τις επικρίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

«Επενδύουμε μεγάλο μέρος των πλεονασμάτων μας σε άλλες χώρες και συνεισφέρουμε στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σ' αυτές, στις ΗΠΑ επίσης», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Δημοφιλή