Στην Ισλανδία υπάρχει ένα μουσείο όπου μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα θαλάσσια τέρατα

Στην Ισλανδία υπάρχει ένα μουσείο όπου μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα θαλάσσια τέρατα

Οι ιστορίες και οι θρύλοι για τέρατα που ζουν στο βυθό της θάλασσας και κάνουν, κατά καιρούς, απροσδόκητα την εμφάνισή τους στις ακτές της Ισλανδίας, υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στη παγωμένη χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Τώρα όμως, μια μικρή πόλη πάνω στα φιόρδ της Ισλανδίας, της οποίας οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους εμφανίσεις συνεχίζουν να συμβαίνουν μέχρι και σήμερα, αποφάσισε να αποτίνει ένα φόρο τιμής σε αυτά τα μυθικά πλάσματα των θαλασσών, ιδρύοντας ένα μουσείο αφιερωμένο στην καταγωγή και την ιστορία τους.

Ο λόγος για την πόλη Bíldudalur, η οποία εγκαινίασε πρόσφατα το Skrímslasetrið, το Μουσείο για τα Ισλανδικά Τέρατα της Θάλασσας. Χρησιμοποιώντας βίντεο, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, εξελιγμένα πολυμέσα και μια γενικότερη ατμόσφαιρα μυστηρίου, το μουσείο ερευνά την ιστορία των θαλάσσιων τεράτων της Ισλανδίας, μέσα από τις αφηγήσεις εκείνων που τα συνάντησαν από κοντά. Οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν τις ιστορίες των αυτοπτών μαρτύρων ή να δουν τις αναπαραστάσεις τους σε βίντεο και να εξερευνήσουν λογοτεχνικά το μύθο αυτών των τεράτων. Στο μουσείο υπάρχει ακόμη κι ένας διαδραστικός πίνακας όπου οι ερασιτέχνες κυνηγοί θαλάσσιων τεράτων μπορούν να μελετήσουν ένα χάρτη των ακτών της Ισλανδίας, ακολουθώντας τις ιστορίες που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία σχετικά με τα τέρατα που έχουν εμφανιστεί στην εκάστοτε περιοχή.

Παρότι οι μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί για την εμφάνιση θαλάσσιων τεράτων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, το μουσείο υποστηρίζει πως υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι τεράτων που είναι ενδημικά στα ύδατα που περιβάλλουν την Ισλανδία. Πρόκειται για τα fjörulalli (Αγόρι της Ακτής), hafmaður (Θαλασσινός), skeljaskrímsli (Κελυφωτό Τέρας) και faxaskrímsli (Ιππόκαμπος), κάθε ένα εκ των οποίων έχει αναφερθεί αρκετές φορές με παρόμοια χαρακτηριστικά και είναι πλέον έτσι αναγνωρίσιμα σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από την Ισλανδία. Το ίδιο το Skrímslasetrið υποστηρίζει πως έχει δει και τα τέσσερα θηρία μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας το μουσείο ένα μοναδικό κέντρο κρυπτό-ζωολογικής δραστηριότητας.

Μπορεί να μην υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για την ύπαρξη αυτών των πλασμάτων, το μουσείο όμως αντιμετωπίζει τις μαρτυρίες και τις εξιστορήσεις των ναυτικών ως πραγματικά περιστατικά. Και, αν σκεφτεί κανείς πως η πολιτιστική σημασία των ιστοριών για τέρατα της θάλασσας είναι στενά συνυφασμένη με τις πεποιθήσεις των τοπικών ναυτικών, το Skrímslasetrið είναι, κατά μία έννοια, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας της Ισλανδίας.

skrimsli

Δημοφιλή