Διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως με βλέμμα στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας

Διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως με βλέμμα στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας
Sooc

Ο κύκλος των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ξεκινά από σήμερα με στόχο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 20 Μαρτίου. Οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ως στόχο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα μέτωπα στα οποία υπήρξε σύγκλιση κατά τη δεκαήμερη παραμονή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, αλλά κυρίως στα θέματα που έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα χωρίζει μεγάλη απόσταση τις δύο πλευρές.

Ήδη για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί δύο τηλεδιασκέψεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και των δανειστών. Ταυτόχρονα, η Ελληνική πλευρά αναμένει μετά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας και τα στοιχεία που έδωσε σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον τελικό «λογαριασμό» για το πακέτο μέτρων μετά το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα δεν μετακινήθηκαν από την αρχική τους θέση για μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), τα οποία θα προέλθουν κατά 1% από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και κατά 1% από τη μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις για το νέο ύψος του αφορολογήτου ορίου από την 1η-1-2019 έχουν καταλήξει στα 5.600 ευρώ για τον άγαμο, το οποίο θα αυξάνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κάθε νοικοκυριού. Αντίθετα παραμένει υπό διαπραγμάτευση το θέμα του Ασφαλιστικού, τόσο για το ύψος των συντάξεων στις οποίες θα εφαρμοστούν οι περικοπές, όσο και για το χρόνο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, αλλά και η εφάπαξ ή σταδιακή επιβολή του μέτρου.

Αρκετές είναι οι διαφορές μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών και στο θέμα των «αντισταθμιστικών» μέτρων τα οποία διεκδικεί η κυβέρνηση. Στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία ούτε για τη λίστα των μέτρων , αλλά ούτε και για το χρόνο εφαρμογής τους.

Στο πρώτο θέμα οι δύο πλευρές αναζητούν την χρυσή τομή μεταξύ των μέτρων «αναπτυξιακού» χαρακτήρα που ζητούν οι δανειστές και αυτών με περισσότερο «κοινωνικό» χαρακτήρα που αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Για το δεύτερο θέμα οι δύο πλευρές αναζητούν ακόμα το μηχανισμό που θα ενεργοποιεί τα μέτρα από την αρχή της χρονίας, χωρίς να πρέπει να εκδοθούν πρώτα τα οριστικά στοιχεία από τη Eurostat, δηλαδή τον Απρίλιο κάθε έτους.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ως πιθανά «αντισταθμιστικά» μέτρα εξετάζονται η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της φορολογίας για φυσικά εισοδήματα με υψηλό εισόδημα, μέτρα κοινωνικής πολιτικής (π.χ. για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας), η μείωση του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η θέσπιση αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων απασχόλησης

Στο «μικροσκόπιο» τα «κόκκινα» δάνεια

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα (Δευτέρα) και έως και την Τετάρτη η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των Τραπεζών και ειδικά για τις εξελίξεις γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια.

Η κυρία Νουί θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών, την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η σιδηρά κυρία του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι σε εξέλιξη και οι τράπεζες δέχονται πιέσεις εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δημοφιλή