Μετά τη Σκωτία τώρα και τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας σε Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία θέλουν δημοψήφισμα

Μετά τη Σκωτία έρχεται η σειρά της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας;
getty images

Η τελική έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων του νομοσχεδίου που δίνει στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αλλά και η απόφαση της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας να ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα με θέμα τη ανεξαρτησία της χώρας φαίνεται πως αναζωπυρώνουν ανάλογες σκέψεις και τάσεις που υπάρχουν στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Σκωτσέζας, Νικολά Στέρτζον, η ηγέτιδα του κόμματος Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία επαναλαμβάνει το κάλεσμα του κόμματος για ένα δημοψήφισμα με θέμα την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με την ανεξάρτητη Ιρλανδία. Όπως ανάφερε η Μισέλ Ο'Νίλ, η ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι πλέον επιτακτική καθώς το επικείμενο Brexit θα είναι καταστροφικό για τη Β.Ιρλανδία και τόνισε πως τώρα είναι η ώρα «του λαού να αποφασίσει για το μέλλον του».

Σημειώνεται πως η Β.Ιρλανδία, όπως και η Σκωτία, ψήφισε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου με το «ναι» να συγκεντρώνει 56% των ψήφων. Και οι δύο χώρες όμως αναγκάζονται τώρα να τεθούν εκτός ΕΕ, όπως όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση δημοψηφίσματος όπου το «ναι» στην Ένωση με την Ιρλανδία θα υπερίσχυε, η Β.Ιρλανδία θα γινόταν αμέσως μέλος της ΕΕ όπως είναι και το ανεξάρτητο κράτος. Αυτό σε αντίθεση με την Σκωτία που σύμφωνα τις Βρυξέλλες, εάν ανεξαρτητοποιηθεί θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτημα ένταξης στην κοινότητα.

Την ίδια στιγμή η Λιν Γουντ, ηγέτιδα αντίστοιχα του σοδιαλδημοκρατικού κόμματος Πλάιντ Κάμρυ -που από το 1925 που ιδρύθηκε μάχεται για την ανεξαρτησία της Ουαλίας- δηλώνει τώρα πως μια ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας «θα σημάνει το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτους» και «σε αυτή την περίπτωση η Ουαλία θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια για το μέλλον της». Σχολιάζοντας μάλιστα την ομιλία της Στέρτζον που είχε προηγηθεί κάλεσε «σε εθνικό διάλογο προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της Ουαλίας».

Εκτίμησε δε πως εάν οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες φανεί να είναι βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα της Ουαλίας θα ενισχυθεί το αίτημα των πολιτών για να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επί των αποφάσεων που λαμβάνονται και αφορούν τη χώρα.

«Τώρα είναι μια καλή στιγμή για τον λαό της Ουαλίας να σκεφτεί ποιο είναι το εθνικό μας συμφέρον και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας μας σε αυτό το νέο συνταγματικό σενάριο».

Δημοφιλή