Γιατί η Βαρκελώνη προσπαθεί να διώξει τους τουρίστες μακριά;

Γιατί η Βαρκελώνη προσπαθεί να διώξει τους τουρίστες μακριά;
Sagrada Familia Cathedral in Barcelona, Spain
narvikk via Getty Images
Sagrada Familia Cathedral in Barcelona, Spain

Η Βαρκελώνη θέλει να μας ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πλέον να την επισκέπτονται τόσοι τουρίστες. Την στιγμή που η Αθήνα κάνει τα πάντα για να προσελκύσει τουρίστες, η Βαρκελώνη προσπαθεί να τους διώξει.

Πρώτα, απαγόρευσε το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης και τώρα, όπως αναφέρει το Travel + Leisure, έχει ένα νέο σχέδιο για να μειώσει τον τουρισμό μέχρι το 2020. Σας ακούγεται περίεργο; Πέρσι η Βαρκελώνη είχε 32 εκατομμύρια επισκέπτες και αν και ο τουρισμός είναι ζωτικό μέρος της οικονομίας της πόλης, έχει και αρνητικές επιπτώσεις, όπως την αύξηση των τιμών των ακινήτων, την αποκλεισμό των ντόπιων και την ανάπτυξη πολλών τουριστικών καταστημάτων. Όπως ανέφερε η δήμαρχος της πόλης, Ada Colau, το πλάνο για τον τουρισμό μέχρι το 2020 στοχεύει στις τακτικές εκείνες που επηρεάζουν αρνητικά τους ντόπιους και αυξάνουν τις τιμές, οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές λέγοντας ότι η πόλη έχει γίνει ένα τουριστικό θεματικό πάρκο στο οποίο κλείνουν μπακάλικα και ανοίγουν καταστήματα με σουβενίρ.

Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία θα ακολουθήσει η Βαρκελώνη θα είναι η αύξηση του φόρου ακινήτου στα διαμερίσματα αναψυχής, ενώ δεν θα δίνονται νέες άδειες για τέτοιου είδους ακίνητα. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να βρει τρόπο για να ελέγχει τις κρατήσεις που γίνονται κάθε χρόνο στα ξενοδοχεία.