Γιούνκερ και Τουσκ κατά Άγκυρας: Αποκομμένες από την πραγματικότητα οι κατηγορίες περί φασισμού

Γιούνκερ και Τουσκ κατά Άγκυρας για τις κατηγορίες περί φασισμού
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 09: European Commission President Jean-Claude Juncker (L) and EU Council President Donald Tusk (R) hold a press conference as part of the European Union Leaders Summit in Brussels, Belgium on March 9, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 09: European Commission President Jean-Claude Juncker (L) and EU Council President Donald Tusk (R) hold a press conference as part of the European Union Leaders Summit in Brussels, Belgium on March 9, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Οι κατηγορίες της Αγκυρας περί «φασισμού» στην Ολλανδία είναι «απολύτως αποκομμένες από την πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το Ρότερνταμ, η πόλη του Έρασμου, η πόλη που ισοπεδώθηκε από τους Ναζί, η πόλη που έχει σήμερα δήμαρχο μαροκινής καταγωγής: εάν κάποιος βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο «σοκαρισμένος» από τα τουρκικά σχόλια, λέγοντας ότι έχουν απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποτέ δεν θα δεχθώ τη σύγκριση μεταξύ των Ναζί και των σημερινών κυβερνήσεων, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Έχω σκανδαλιστεί με τα όσα ειπώθηκαν από την Τουρκία για την Ολλανδία και τη Γερμανία», πρόσθεσε, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικογένειά του από τους Ναζί όταν κατέλαβαν τον Λουξεμβούργο.

«Είναι απαράδεκτο να συγκρίνεται εκείνη η εποχή με τη σημερινή. Όποιος το επιχειρεί, απομακρύνει εαυτόν από την ΕΕ. Δεν έχει προσχωρήσει η ΕΕ στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9-10 Μαρτίου, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την «έντονη συζήτηση» που έγινε για τα δυτικά Βαλκάνια.

«Θα ήθελα να πω, εξ ονόματος της Επιτροπής και για λογαριασμό της Ύπατης Εκπροσώπου, ότι θέλουμε να προσφέρουμε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μια αδιαμφισβήτητη ευρωπαϊκή προοπτική» δήλωσε και πρόσθεσε :

«Όταν στην αρχή της θητείας μας είχα δηλώσει ότι δεν θα υπήρχαν νέες εντάξεις πριν από το 2019, προκλήθηκε μεγάλη σύγχυση στα Βαλκάνια. Πρόκειται για την πιο περίπλοκη περιοχή της Ευρώπης και γι' αυτό στις σχέσεις μας μαζί τους θα πρέπει να δώσουμε όλη την απαιτούμενη φροντίδα. Τα συμπεράσματα που υιοθετήσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλούν ξεκάθαρα για τις φιλοδοξίες και προθέσεις μας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Συνεχίζουμε επομένως τις ενταξιακές μας συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις Βαλκανικές χώρες», υπογράμμισε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή