Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy 2017: Βραβεύτηκαν τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας

Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy 2017: Βραβεύτηκαν τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας
Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας που κέρδισαν δύο Shaker
Athinorama
Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας που κέρδισαν δύο Shaker

Τέσσερα αθηναϊκά μπαρ και δύο από την Θεσσαλονίκη είναι αυτά που σχηματίζουν την χρυσή εξάδα των καλύτερων μπαρ της Ελλάδας, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy, τα αποτελέσματα της οποίας για το 2017, δεύτερη χρονιά του θεσμού, ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μπροστά σε ένα κοινό 800 περίπου προσκεκλημένων οι οποίοι χειροκρότησαν τους νικητές και γιόρτασαν μαζί τους τις διακρίσεις τους. Συνολικά βραβεύτηκαν 33 μπαρ, τα 29 από την Αθήνα και τα 4 από την Θεσσαλονίκη ενώ απονεμήθηκαν και έξι ειδικά βραβεία. Οι βραβεύσεις πιστοποίησαν και φέτος το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων bartenders οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φέρνουν στην Ελλάδα πολλές και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, τοποθετώντας την ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στον τομέα του bartending.

Ο θεσμός των «Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy» ο οποίος έχει στόχο την ανάδειξη και τη βράβευση των καλύτερων μπαρ της Ελλάδας, δημιουργήθηκε από το Αθηνόραμα. Αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του και τους εξειδικευμένους συντάκτες του στον τομέα της γεύσης, του κρασιού και του αλκοόλ δημιούργησε μια εξιδεικευμένη κριτική επιτροπή που αποτελείται από οινολόγους και ειδικούς δημοσιογράφους στον χώρο των bars και του αλκοόλ, η οποία αξιολόγησε και βαθμολόγησε τα πιο ενδιαφέροντα bars της Ελλάδας καταλήγοντας στις φετινές βραβεύσεις.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του, ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των «Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy» Διονύσης Κούκης, «για τη φετινή αξιολόγηση απαιτήθηκαν περισσότερες από 600 ώρες οργανοληπτικών δοκιμών, δοκιμάστηκαν πάνω από 2000 cocktails και αξιολογήθηκαν σε βάθος πάνω από150 λίστες alcohols και cocktails με άψογο συντονισμό με συνεχείς ελέγχους αλλά κυρίως με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία και σεβασμό στο κύρος και την ιστορία του Αθηνοράματος. Όλη αυτή η προσπάθεια μας δίνει σήμερα, και ελπίζω και για πολλά χρόνια στο μέλλον, την δυνατότητα και το δικαίωμα να ξεχωρίζουμε να αναδεικνύουμε και να βραβεύουμε τους καλύτερους». Τα βραβεία που δόθηκαν χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, αυτά που έχουν αποσπάσει δύο σέικερ (στα 6 καλύτερα μπαρ της χώρας) και αυτά που έχουν αξιολογηθεί με ένα σέικερ και είναι 27.

Ο Αντώνης Λουδάρος έδωσε τα βραβεία σε πέντε από τα μπαρ που κέρδισαν από ένα Shaker

Την τελετή παρουσίασε ο Λάμπρος Φισφής ο οποίος μας ενημέρωσε με χιούμορ για τις φετινές τάσεις που συναντάμε στα μπαρ αλλά «έντυσε» και τις βραβεύσεις με πινελιές stand-up comedy στο ύφος πάντα του θέματος.

Ιδιαίτερο τόνο στη βραδιά έδωσε ο διάσημος Βρετανός bartender Thοmas Aske, ο οποίος ως προσκεκλημένος του θεσμού των «Αθηνόραμα Bar Awards» και του μεγάλου του χορηγού της τελετής, του ιρλανδέζικου ουίσκι Bushmills, έκανε μετά το τέλος των απονομών μια ιδιαίτερη παρουσίαση της τέχνης και της τεχνικής του, συγκεντρώνοντας πολλά βλέμματα και πολλά χειροκροτήματα.

Τα βραβεία στους νικητές, φιλοτεχνημένα από την εικαστικό Ελένη Καλομοίρη, απένειμαν οι ηθοποιοί Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Στέλιος Μάινας, Αντώνης Λουδάρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Κρατερός Κατσούλης καθώς και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Δυο ειδικά βραβεία απένειμε εκ μέρους του μεγάλου χορηγού της βραδιάς, του ιρλανδέζικου ουίσκι Bushmills, η Marketing Manager της Beverage World Μαρία Λαμπράκη.

Επίσης, ο Country Business Manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου και η Marketing Manager της PepsiCo Λία Δακανάλη απένειμαν βραβεία στα μπαρ που δημιούργησαν τα καλύτερα κοκτέιλ με ανθρακούχο νερό Perrier και Lipton Ice Tea αντίστοιχα.

Πέντε ακόμη μπαρ που βραβεύτηκαν με ένα Shaker

Μετά τις απονομές ακολούθησε πάρτι με tailor-made cocktails ειδικά για την βραδιά και τον Νίκο Μαραβέγια στα decks να παίζει ξεσηκωτικούς ρυθμούς κάνοντας απολαυστική μείξη διαφορετικών δεκαετιών και ειδών και παρασύροντας τους προσκεκλημένους σε κέφι και χορό μέχρι πολύ αργά.

Ανάμεσα στους 800 περίπου προσκεκλημένους που τίμησαν την εκδήλωση ήταν φυσικά σύσσωμη η αθηναϊκή (και όχι μόνο) σκηνή των μπαρ με τους επιχειρηματίες και τους head bartenders της, πολλοί δημοσιογράφοι από τον χώρο των πολιτιστικών και της γεύσης, συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, καθώς και αναγνώστες του Αθηνοράματος.

Μεγάλος χορηγός των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017 ήταν το ιρλανδέζικο ουίσκι Bushmills. Χορηγοί της τελετής ήταν επίσης το φυσικό ανθρακούχο νερό Perrier και το Lipton Ice Tea.

Υποστηρικτές των Αθηνόραμα Bar Awards ήταν τα σιρόπια και λικέρ Monin, η Gentlemen’s soda από την οικογένεια 3 Cents της Granikal, τα κρασιά από το Κτήμα Μουσών και το Mdry, το πρώτο spirit με αυθεντική μαστίχα Χίου.

Ο Στέλιος Μάινας συνεχάρη τους bartenders για το ντύσιμο και το χαμόγελό τους προτού απονείμει τα βραβεία σε πέντε ακόμη μπαρ που βραβεύτηκαν με ένα Shaker

Η διαδικασία αξιολόγησης

Η διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση κάθε μπαρ στηρίχθηκε στην εξέταση και στην ξεχωριστή βαθμολόγηση τεσσάρων στοιχείων:

  • Στην ποιότητα και την πληρότητα (έκταση, βάθος, εξειδίκευση) της spirit list.
  • Στη σωστή εκτέλεση τεσσάρων συγκεκριμένων κλασικών κοκτέιλ (dry martini, negroni, manhattan, margarita).
  • Στη δοκιμή και αξιολόγηση των δημιουργικών/signature cocktails που κάνει το μπαρ.
  • Στη δοκιμή 3 tailor made κοκτέιλ μέσα από τα οποία αξιολογείται η δεξιότητα, η φαντασία και η γνώση του δημιουργού τους για τη δημιουργία των οποίων δίνεται συγκεκριμένη κατεύθυνση: Για το πρώτο από αυτά δόθηκε ένα αλκοόλ ως προϊόν βάσης, για το δεύτερο από αυτά (non alcoholic) δόθηκε ως προϊόν βάσης το Perrier ή το Lipton Ice Tea και ενώ για το τρίτο από δόθηκε ως προϊόν βάσης η Μαστίχα Mdry και ένα κρασί από το Κτήμα Μουσών.

Οι φετινές τάσεις

Όπως διαπίστωσε η κριτική επιτροπή Αθηνόραμα Bar Awards- Shaker Trophy 2017, η ελληνική μπαρ σκηνή σημείωσε ανοδική πορεία παρά το γενικό κλίμα αστάθειας. Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι αρκετές από τις τάσεις της προηγούμενης χρονιάς ωρίμασαν πολύ ωραία και καινούργιες προστέθηκαν, φρεσκάροντας έτσι το τερέν. Έτσι φέτος έκαναν την εμφάνιση τους πολλά περίεργα και ασυνήθιστα υλικά στα σέικερ των bartenders μας. Ανάμεσα τους τα φύκια, το μαχλέπι, το μελάνι σουπιάς, το μοβ καρότο και πολλά άλλα. Μια άλλη τάση είναι τα home made ποτά, καθώς αρκετά μπαρ φτιάχνουν και τα spirits που σερβίρουν αλλά και άλλα υλικά για τα κοκτέιλ τους. Είδαμε επίσης πολλά ελληνικά ποτά (μαστίχα, τσίπουρο, τεντούρα κλπ) να παίζουν δυνατά στα σέικερ ενώ δυναμωμένη είναι και η τάση των aperitivo που δημιούργησε τη συνήθεια του απογευματινού ποτού. Αναβαθμισμένα επίσης είναι τα έθνικ αρώματα στα κοκτέιλ και οι εξωτικές γεύσεις. Επίσης τα κοκτέιλ που δημιουργούνται με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής (όπως το sous-vide) όπως και οι αρμονικοί συνδυασμοί φαγητού – κοκτέιλ στα μπαρ ρεστοράν.

Τα τελευταία χρόνια, όπως διαπίστωσε η κριτική επιτροπή των Αθηνόραμα Bar Awards βρίσκονται σε ρυθμό ανέλιξης και τα bars εκτός Αθηνών. Πολλά έχουν αποκτήσει φήμη και συνεργάζονται με mixologists που διαπρέπουν σε σημαντικούς διαγωνισμούς. Το υψηλό επίπεδο επιβεβαιώθηκε από την πρώτη απόβαση της επιτροπής στη Θεσσαλονίκη όπου ενθουσιάστηκε με τις γενικές επιδόσεις και αυτό αποτελεί κίνητρο για να αυξηθούν την επόμενη χρονιά οι δοκιμές , τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Δυο Shaker Trophy

(με αλφαβητική σειρά)

  • Baba au Rum
  • CV Distiller
  • Spinte (Θεσσαλονίκη)
  • The Clumsies .
  • The Gin Joint
  • Vogatsikou 3 (Θεσσαλονίκη)

Βραβευμένα με ένα Shaker Trophy

(με αλφαβητική σειρά)

  • Α For Athens
  • Alexander’s Bar
  • Ark
  • Artisanal Lounge and Gardens
  • The Bank Job
  • Barreldier
  • Borsalino
  • Γορίλας (Θεσσαλονίκη)
  • The Dalliance House
  • El Jiron
  • 9 Βήτα Home Bar
  • Hide and Seek
  • Ipitou the bar
  • La Doze (Θεσσαλονίκη)
  • Μαϊμού
  • Momix
  • Μπλε Παπαγάλος
  • Mr Peacock
  • Nikkei
  • Odori
  • Old Dog
  • Οοzora the House
  • The 7 Jokers
  • Theory Bar and More
  • The Trap
  • Upupa Epops
  • White Monkey

Ειδικά βραβεία

  • Spirit List: CV Distiller
  • Concept Cocktail List: A For Athens
  • Καινοτομίας: Momix
  • Καλύτερου Bar Restaurant: Artisanal Lounge & Gardens
  • Βραβείο συνολικής προσφοράς: Χρήστος Χουσέας
  • Βραβείο Tailor Made Cocktails: Μάρφη Μπαλή (Upupa Epops) και Γιάννης Κέδες (Vogatsikou 3)
  • Βραβείο Perrier: Baba Au Rum
  • Βραβείο Lipton Ice Tea: Borsalino