Save the Children: Αυξανόμενοι αυτοτραυματισμοί και κατάθλιψη στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας

Save the Children: Αυξανόμενοι αυτοτραυματισμοί και κατάθλιψη στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας
Refugees and migrants wait to be registered at the Moria refugee camp on the Greek island of Lesbos, November 5, 2015. REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo
Refugees and migrants wait to be registered at the Moria refugee camp on the Greek island of Lesbos, November 5, 2015. REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo
Alkis Konstantinidis / Reuters

Παιδιά στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων προβαίνουν σε αυτοτραυματισμούς, απόπειρες αυτοκτονίας και χρήση ναρκωτικών για να αντιμετωπίσουν την «ατελείωτη μιζέρια», ανακοίνωσε την Πέμπτη η οργάνωση Save the Children.

Στην κατοχή του Reuters βρέθηκε αντίγραφο μιας αναφοράς για τον ένα χρόνο από τότε που η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσει η ροή προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

«Η ψυχική τους υγεία επιδεινώνεται ραγδαία εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας» αναφέρεται σχετικά, συμπληρώνοντας πως οι συνθήκες στα ελληνικά κέντρα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αυτοτραυματισμών, της επιθετικότητας, του άγχους και της κατάθλιψης.

«Μία από τις πιο σοκαριστικές και τρομερές εξελίξεις που έχει δει το προσωπικό της Save the Children είναι η αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας και των αυτοτραυματισμών μεταξύ παιδιών ηλικίας ακόμα και εννιά ετών».

Ένας 12χρονος κατέγραψε σε βίντεο την απόπειρα αυτοκτονίας του αφού είδε άλλους να προσπαθούν να δώσουν τέλος στις ζωές τους, αναφέρεται.

Η Save the Children περιγράφει τις συνθήκες στα συνωστισμένα κέντρα ως «εξευτελιστικές», υποστηρίζοντας πως παραπέμπουν σε κράτηση, αναγκάζοντας τους αιτούντες άσυλο να συγκρούονται για είδη πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες, στεγνά μέρη για ύπνο, τρόφιμα, ζεστό νερό και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

«Οι συνθήκες διαβίωσης τους έχουν κάνει να χάσουν τις ελπίδες τους και να νιώθουν σαν ζώα και αντικείμενα- όχι ακριβώς άνθρωποι, αλλά κατώτερα ανθρώπινα όντα» αναφέρει μέλος της Praksis, συνεργαζόμενου οργανισμού, όπως σημειώνεται στην αναφορά. Κάποια παιδιά, συμπληρώνεται, έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα φύγουν από την Ελλάδα και έχουν γίνει ανυπόμονα, καθώς και επιθετικά λεκτικά και σωματικά, ενώ άλλα έχουν στραφεί στα ναρκωτικά.

«Οι συνθήκες μετατρέπουν τα παιδιά από νεαρούς ανθρώπους που είναι ήρεμοι και γεμάτοι όνειρα σε ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν περιουσίες, άλλους και τους εαυτούς τους» ανέφερε άλλο ένα μέλος της Praksis.

Δημοφιλή