Τραμπ προς Μέρκελ: Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό και οι δύο ήμασταν θύματα παρακολούθησης του Ομπάμα

Τραμπ προς Μέρκελ: Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό και οι δύο ήμασταν θύματα παρακολούθησης του Ομπάμα
US President Donald Trump and German Chancellor Angela Merkel hold a joint press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, on March 17, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
US President Donald Trump and German Chancellor Angela Merkel hold a joint press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, on March 17, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
SAUL LOEB via Getty Images

Μπορεί οι δηλώσεις που έκαναν ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος από τον Λευκό Οίκο να φάνηκαν άνευρες, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το «θαύμα του», αφού είπε πως «τουλάχιστον έχουν κάτι κοινό» και αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ότι και οι δύο τους έπεσαν θύματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της κυβέρνησης Ομπάμα, αναφερόμενος στις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει και σύμφωνα με αυτές οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, επί της διακυβέρνησης των Δημοκρατικών, παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα ξένων ηγετών μεταξύ των οποίων ήταν και η κ. Μέρκελ.

Κατά τ΄ άλλα ο Τραμπ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οι δύο πολιτικοί είχαν μετά τη συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ τόνισε ότι είχαν "εποικοδομητικές συνομιλίες" κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε πως υπογράμμισε στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ υπογράμμισε πως είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου.

«Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα όσον αφορά στο χρέος και τα ελλείμματα», υποστήριξε.

Ακόμη ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού για την αντιμετώπιση του ακραίου ισλαμισμού και για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και ευχαρίστησε τη καγκελάριο για την υποστήριξη της Γερμανίας στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ είπε ότι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί, υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Ακόμη διαβεβαίωσε πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το εμπόριο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με δικαιότερους όρους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και τόνισε πως η Γερμανία χρωστάει πολλά στην οικονομική της επιτυχία στο Σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή στην οικονομική βοήθεια που της χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη ενάντια στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας στο Ιράκ και την Συρία.

Για το ελεύθερο εμπόριο είπε πως είναι μεγάλη οπαδός αλλά πρέπει μια συμφωνία που όλοι θα νιώθουν ότι έχουν κερδίσει κάτι.

Εξέφρασε δε την ικανοποιήσή της για τη δέσμευση του Τραμπ ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των G20 που θα γίνει στη Γερμανία το καλοκαίρι.

Είπε όμως πως δεν συζήτησε σε βάθος τα οικονομικά ζητήματα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Για την παράνομη μετανάστευση είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά με κριτήριο την ανάγκη που έχουν οι πρόσφυγες για βοήθεια.

Μετά το τέλος της συνέντευξης η κ. Μέρκελ, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, είπε: «Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων». Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Δημοφιλή