Τι σχέση έχει ένας άντρας-θύμα ληστείας με μια γυναίκα-θύμα βιασμού; Πολύ μεγαλύτερη από όσο νομίζετε

Τι σχέση έχει ένας άντρας-θύμα ληστείας με μια γυναίκα-θύμα βιασμού; Πολύ μεγαλύτερη από όσο νομίζετε

Η «κουλτούρα του βιασμού» είναι ένα πέρα για πέρα αληθινό γεγονός, μια πραγματικότητα που κάθε γυναίκα κατά μήκος του κόσμου αναγκάζεται να βιώνει σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς της. Παρ' όλα αυτά, η κοινωνία αρνείται να το καταλάβει -και δεν αναφερόμαστε μόνο στους άντρες, αλλά και σε μια σημαντική μερίδα των ίδιων των γυναικών.

Γι' αυτό και η διάσημη Βρετανίδα κωμικός Tracey Ullman, αποφάσισε να παρουσιάσει το πρόβλημα υπό μια άλλη σκοπιά, με στόχο να το κάνει εντελώς κατανοητό και ξεκάθαρο σε όλους.

Μέσω ενός σατιρικού σκετς που προβλήθηκε πρόσφατα στο BBC One, η Ullman έδειξε τι θα γινόταν αν ένα θύμα ληστείας, και μάλιστα άντρας, αντιμετώπιζε από την αστυνομία την ίδια μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή βιασμού. Στο βίντεο, ένας καθόλα συνηθισμένος νεαρός άντρας, με κομψό κοστούμι, δίνει κατάθεση στην Ullman, η οποία υποδύεται την αστυνομικό, αφού έχει πέσει θύμα ληστείας υπό την απειλή μαχαιριού.

Αφού η Ullman ακούει την αφήγησή του, τον ρωτάει: «Αυτά φορούσατε όταν έγινε η επίθεση;». Όταν το θύμα απαντά «...ορίστε;», η Ullman εξηγει: «Δείχνετε προκλητικά πλούσιος. Είναι σαν να τον προσκαλείτε (να σας ληστέψει), σωστά; Σαν να διαφημίζετε τα πλούτη σας».

Όσο ο άντρας αρχίζει να χάνει την υπομονή του, η Ullman καλεί μια σύμβουλο ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία μοιράζεται τις απόψεις της «αστυνομικού». «Ω καλέ μου... Είχες πιει;», λέει η σύμβουλος και η Ullman προσθέτει «Ναι, επειδή αν είχες πιει μπορεί να του έστελνες λανθασμένα μηνύματα. Παραπλανάς κάποιον με το ωραίο κοστούμι και το τηλέφωνό σου και την τελευταία στιγμή του λες “Δε θέλω να με ληστέψεις”».

Μόλις δείτε ολόκληρο το σκετς παρακάτω, θα συνειδητοποιήσετε (ελπίζουμε) πόσο τραγικό λανθασμένη είναι η αντιμετώπιση που έχουν τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων από την κοινωνία μας.