Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε στα δωμάτια των ξενοδοχείων;

Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε στα δωμάτια των ξενοδοχείων;
Detailed view of a luxury bedroom
ozgurdonmaz via Getty Images
Detailed view of a luxury bedroom

Έχετε κανονίσει τις τέλειες διακοπές. Φτάνετε στον προορισμό σας κουρασμένοι, μπαίνετε μέσα στο πολυτελές δωμάτιο του ξενοδοχείου που έχετε κλείσει, ξαπλώνετε στα μαλακά σεντόνια του κρεβατιού και ετοιμάζεστε να κάνετε έναν απολαυστικό ύπνο. Έτσι νομίζετε τουλάχιστον, αφού καταλήγετε να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας, χωρίς να σας παίρνει ο ύπνος ή να ξυπνάτε μέσα στην νύχτα χωρίς να μπορείτε να ξανακοιμηθείτε.

Μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι και οι επιστήμονες έχουν την απάντηση σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με το Condé Nast Traveler, υπάρχει κάτι που ονομάζεται «το φαινόμενο της πρώτης νύχτας» (first night effect), ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες και οι ειδικοί ύπνου έχουν μελετήσει κατά καιρούς. Συγκεκριμένα, οι έρευνες αναφέρουν ότι το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου κοιμάται πιο ελαφρά την πρώτη νύχτα σε νέο περιβάλλον, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην δυσκολία του ύπνου.

Σύμφωνα με την ειδικό, Dr. Melisa Moore από το Children’s Hospital of Philadelphia, οι άνθρωποι αναπτύσσουμε συνδέσεις ανάμεσα στο περιβάλλον μας και τον ύπνο από όταν είμαστε μωρά. Μπορεί να είναι πράγματα όπως να κοιτάζουμε την πόρτα ή να έχουμε πολλά μαξιλάρια. Έτσι, όταν κάτι λείπει σε ένα νέο περιβάλλον ο εγκέφαλός μας πρέπει να προσαρμοστεί.

«Έπειτα από κάθε κύκλο ύπνου, ο εγκέφαλός μας ξυπνά για λίγο και γενικά είμαστε τόσο καλοί στο να ξανακοιμόμαστε που δεν το παρατηρούμε», προσθέτει η Moore.