Όσα περιμένουμε από την αποψινή τηλεμαχία στην Γαλλία, σύμφωνα με το Politico

Όσα περιμένουμε από την αποψινή τηλεμαχία στην Γαλλία, σύμφωνα με το Politico
A worker puts the final touches to giant figures of French politicians (L-R) French President Francois Hollande, Marine Le Pen, Alain Juppe, Emmanuel Macron, Nicolas Sarkozy, Jean-Luc Melenchon and Michele Alliot-Marie during preparations for the carnival parade in Nice, France, January 26, 2017. REUTERS/Eric Gaillard
A worker puts the final touches to giant figures of French politicians (L-R) French President Francois Hollande, Marine Le Pen, Alain Juppe, Emmanuel Macron, Nicolas Sarkozy, Jean-Luc Melenchon and Michele Alliot-Marie during preparations for the carnival parade in Nice, France, January 26, 2017. REUTERS/Eric Gaillard
Eric Gaillard / Reuters

Από στιγμή σε στιγμή, οι Γάλλοι θα συντονίσουν τους δέκτες τους στα κανάλια TF1 και LCI για να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική τηλεμαχία ανάμεσα στους πέντε κυριότερους υποψήφιους για την γαλλική προεδρία. Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κανένα κόμμα να προηγείται με διαφορά, η τηλεοπτική «ξιφομαχία» θα δώσει στους υποψηφίους την δυνατότητα να κερδίσουν ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους, τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Το Politico σημειώνει μερικά από εκείνα που αναμένεται να παρακολουθήσουμε, αναλύοντας το προφίλ του κάθε υποψηφίου και καταλήγοντας στο τι θα επιδιώξει στην τηλεοπτική «αρένα».

Μανουέλ Μακρόν: Ένα τεστ αξιοπιστίας

Ο 39χρονος Μακρόν θα είναι ο νεαρότερος εκ των πέντε υποψηφίων και θα κληθεί να αποδείξει στο τηλεοπτικό κοινό ότι έχει την εμπειρία, αλλά και την ωριμότητα για να λάβει ένα τόσο υψηλό αξίωμα. Μια μικρή πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα στηρίξει τον Μακρόν στις κάλπες, όμως μια αποτυχία στην αποψινή τηλεμαχία ίσως αλλάξει τα δεδομένα. Ο ίδιος θα πρέπει να δείξει όσο αξιόπιστος δείχνει ο βετεράνος της πολιτικής, Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και να αποφύγει τις επιθέσεις της Μαρίν Λεπέν. Η τελευταία αναμένεται να τον συνδέσει με τον πλέον αντιδημοφιλή Φρανσουά Ολάντ και εκείνος θα πρέπει να δείξει ότι είναι κοντά στον λαό, χωρίς να γίνει ταυτόχρονα αγενής.

Μαρίν Λεπέν: Η μεγάλη ευκαιρία

Η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας κονταροχτυπιέται με τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό των Γάλλων έχει αμφιβολίες γύρω από τα προγράμματα που σχεδιάζει να εφαρμόσει, τις οποίες θα κληθεί να διαψεύσει μπροστά στις κάμερες. Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια είχε προτείνει μια νομισματική πολιτική που να διατηρεί το ευρώ, πλάι στο γαλλικό φράγκο – μαι πρόταση που θα δεχτεί μεγάλη κριτική και η ίδια θα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει.

Φρανσουά Φιγιόν: Η... τελευταία ευκαιρία

Τα σκάνδαλα γύρω από το όνομά του πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Η αποκάλυψη ότι παρείχε μεγάλες πληρωμές στην σύζυγο και τα παιδιά του σε βάρος των δημοσίων Ταμείων ή το γεγονός ότι δέχεται ακριβά δώρα από ανθρώπους της γαλλικής ελίτ, έστρεψαν τα βλέμματα του γαλλικού λαού μακριά από αυτόν. Ωστόσο, ο Φιγιόν είναι ίσως ο μόνος παλαίμαχος πολιτικός, κάτι που ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Ζακ Λουν Μελανσόν: Η «πραγματική» Αριστερά

Ο συμπρόεδρος του γαλλικού Αριστερού Κόμματος θα κληθεί να αποδείξει με την σειρά του ότι διαφέρει από τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, κερδίζοντας τους αριστερούς ψηφοφόρους. Και οι δύο άνδρες είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου, προτείνουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και δεν έχουν καταφέρει να αποφασίσουν στο εάν θα συνεργαστούν. Ο Μελανσόν θα κληθεί να κερδίσει το κοινό, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον ηγέτη της «καθαρόαιμης» αριστεράς.

Μπενουά Αμόν: Ανάμεσα σε Μακρόν και Μελανσόν

Εκτός από τον να ρίξει τον Μελανσόν από το «βάθρο» της Αριστεράς, ο Αμόν θα πρέπει να αποδείξει ότι «παίζει» για να κερδίσει. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδείξει ότι οι προτάσεις του για ένα βασικό εισόδημα για όλους τους ενήλικες είναι ρεαλιστική και βιώσιμη. Τέλος, ο κεντρώος υποψήφιος οφείλει να είναι προσεχτικός και να επιλέξει σοφά εάν θα πρέπει να κινηθεί προς την «περιοχή» του Μακρόν ή του Μελανσόν.

Δημοφιλή