Συνάντηση Τσακαλώτου - θεσμών πριν το Eurogroup: Το ΔΝΤ ζητά «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά για να επιστρέψει στην Αθήνα

Συνάντηση Τσακαλώτου - θεσμών πριν το Eurogroup: Το ΔΝΤ ζητά «ισχυρές δεσμεύσεις» από την Αθήνα
SOOC

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν και άλλο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής τους θεσμούς πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που επιβεβαίωσε τη συνάντηση, τόνισε ότι με τη συνάντηση θα υπάρξουν προσπάθειες να δινόταν μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι η τακτική αυτή της προπαρασκευαστικής συνάντησης πριν το Eurogroup είχε ακολουθηθεί και στο προηγούμενο, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να τελειώσει πολύ γρήγορα αποφασίζοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, αυτή τη φορά η συνεδρίαση του Eurogroup αν και σύντομη δεν κατέγραψε πρόοδο με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Άλλωστε για τη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου οι ελπίδες για να υπάρξει οριστική συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρχαν, καθώς οι εκκρεμότητες είναι ακόμη σημαντικές. Αυτό ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δηλώνοντας πως «οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο».

Σόιμπλε: Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά θα φτάσουμε τελικά σε συμφωνία

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Μοσκοβισί: Να προχωρήσει «ομαλά» και «σύντομα» η αξιολόγηση

Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα», είχε εκφράσει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος νωρίς το απόγευμα στη συνεδρίασητων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή. Γι' αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε το χαμένο έδαφος, προχωρώντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, όπως στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.

Δημοφιλή