Μπορεί να χρειάστηκαν σχεδόν δύο αιώνες αλλά η Δανία κατάφερε να εξοφλήσει όλο το χρέος της σε ξένο νόμισμα (και στα δικά μας)

Μπορεί να χρειάστηκαν σχεδόν δύο αιώνες αλλά η Δανία κατάφερε να εξοφλήσει όλο το χρέος της σε ξένο νόμισμα
The Nyhavn canal, part of the Copenhagen, Denmark, Harbor and home to many bars and restaurants, is seen in this August 11, 2008 file photo. REUTERS/Teis Hald Jensen/Files
The Nyhavn canal, part of the Copenhagen, Denmark, Harbor and home to many bars and restaurants, is seen in this August 11, 2008 file photo. REUTERS/Teis Hald Jensen/Files
Reuters Staff / Reuters

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη Δανία. Και αυτό γιατί η χώρα απαλλάχθηκε από το εξωτερικό της χρέος, ό,τι δηλαδή έχει δανειστεί η χώρα από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό της.

Είναι η πρώτη φορά που η Δανία δεν θα έχει χρέος σε ξένο νόμισμα μετά από 183 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, σήμερα αποπληρώνεται το τελευταίο δάνειο που είχε αντληθεί σε ξένο νόμισμα, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, και συνεπώς η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία οφειλή που δεν μετράται σε κορώνες. «Για πρώτη φορά τα τελευταία 183 χρόνια η κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει χρέη σε ξένο νόμισμα» τονίζεται στην ανακοίνωση της Danmarks Nationalbank.

Σύμφωνα με το Business Insider η τελευταία φορά που η Δανία ήταν κοντά στην εξόφληση του χρέους σε ξένο νόμισμα ήταν το 1894, όταν οι οφειλές υπολογίζεται ότι ανέρχονταν σε περίπου 1% του ΑΕΠ (168 εκατ. κορώνες).

Τώρα, η Δανία μπαίνει ξανά στο κλαμπ των χωρών χωρίς εξωτερικό χρέος, όπως η Νορβηγία και η Γερμανία. Το έτερο σκανδιναβικό κράτος, η Σουηδία, διατηρεί το 30% του χρέους της σε ξένο νόμισμα.

Να σημειωθεί ότι η Δανία, εξακολουθεί να έχει συνολικό χρέος 465 δισ. κορώνες (67 δισ. δολάρια), που μεταφράζεται στο 23% του ΑΕΠ της, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό για τα διεθνή δεδομένα. Περίπου το 40% αυτού κατέχεται από ξένους, οι οποίοι όμως θα πληρωθούν σε κορώνες

Ένα θα προσθέσουμε εμείς: Άντε και στα δικά μας!

Πηγές: Quartz, Financial Times, Business Insider

Δημοφιλή