Οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης- Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup

Οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης- Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos talks to Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (R) during a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium February 20, 2017. REUTERS/Francois Lenoir
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos talks to Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (R) during a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium February 20, 2017. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Το τέταρτο χαμένο ορόσημο που είχε θέσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα γράψει σήμερα το «κοντέρ». Από τις 5 Δεκεμβρίου που ήταν ο πρώτος στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως και τη σημερινή συνεδρίαση έχουν μεσολαβήσει τρεις συνεδριάσεις με την κυβέρνηση να μην έχει καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές.

Η Ελληνική πλευρά δεν μπορεί όμως να περιμένει από το σημερινό Eurogroup τίποτα περισσότερο από μια θετική ανακοίνωση σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης, ευελπιστώντας να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία έως την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου και να κλείσει οριστικά την αξιολόγηση πριν το τέλος Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες μαζί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να διεκδικήσουν πολιτική λύση στα ζητήματα που μοιάζουν αδύνατο να λυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η λίστα με τα μέτρα μετά το 2018, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά και ακολουθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και βέβαια το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που διεκδικεί η κυβέρνηση.

Η διαπραγματευτική ομάδα που έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες ποντάρει πολλά στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που θα υπάρξουν πριν την έναρξη της συνεδρίασης με αξιωματούχους από την πλευρά των δανειστών. Στόχος να βρεθεί κοινός τόπος στα ανοιχτά μέτωπα που έχουν μείνει μετά και τη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Ελπίδες για να υπάρξει οριστική συμφωνία στην σημερινή συνεδρίαση δεν υπάρχουν. Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δηλώνοντας πως «οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο».

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στις Βρυξέλλες οι δύο υπουργοί θα επιχειρήσουν να ξεμπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις στα πολλά μέτωπα που ακόμα δεν υπάρχει σύγκλιση. Η μεγαλύτερη απόσταση φαίνεται πως υπάρχει στα εργασιακά, με την Ελληνική πλευρά να μιλά για αδυναμία να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση ειδικά με το ΔΝΤ. Το Ταμείο επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, την καθιέρωση του «λοκ άουτ», την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ δεν συζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέμα το οποίο θέτει η κυβέρνηση.

Μεγάλη είναι η απόσταση και στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, από το οποίο οι δανειστές ζητούν περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8δις ευρώ). Οι δύο πλευρές διαφωνούν και στο ύψος των συντάξεων οι οποίες θα υποστούν τις περικοπές όσο και στο χρόνο που θα εφαρμοστούν. Ενδεικτικά η κυβέρνηση βάζει το όριο των περικοπών στις συντάξεις στα 600-800 ευρώ, ενώ οι δανειστές ζητούν περικοπές στο σύνολο των συντάξεων, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2019 και όχι από το 2020 και σε βάθος 3-5 ετών όπως ζητά η Ελληνική πλευρά.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση και στο θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων. Και εδώ το Ταμείο κρατά σκληρή στάση ζητώντας μείωση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα και αύξηση των δαπανών πρόνοιας. Αντίθετα η κυβέρνηση θέλει μείωση των φορολογικών συντελεστών στα χαμηλά εισοδήματα και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Απόλυτη σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει μόνο στο θέμα της περικοπής του αφορολόγητου ορίου, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ο «πήχης» να πέσει στα 5.600-5.900 ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ (1,8δις ευρώ) από τα συνολικά μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6δις ευρώ) που ζητούν οι δανειστές για μετά το 2019.

Δημοφιλή