To μέρος με την πιο δύσκολη πρόσβαση και την πιο πολυτάραχη ιστορία στον σύγχρονο κόσμο

To μέρος με την πιο δύσκολη πρόσβαση και την πιο πολυτάραχη ιστορία στον σύγχρονο κόσμο
CRIMEA, RUSSIA MARCH 13, 2017: A view of the Kerch Strait Bridge under construction. The future road-rail bridge of 19 km [11.8 miles] in length is planned to link Crimea's Kerch Peninsula and mainland Russia over Tuzla Spit. Vitaly Timkiv/TASS (Photo by Vitaly Timkiv\TASS via Getty Images)
CRIMEA, RUSSIA MARCH 13, 2017: A view of the Kerch Strait Bridge under construction. The future road-rail bridge of 19 km [11.8 miles] in length is planned to link Crimea's Kerch Peninsula and mainland Russia over Tuzla Spit. Vitaly Timkiv/TASS (Photo by Vitaly Timkiv\TASS via Getty Images)
Vitaly Timkiv via Getty Images

Τρία χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, μία κίνηση που προκάλεσε έντονες διαμάχες στο εσωτερικό της ουκρανικής κυβέρνησης, η περιοχή παραμένει ακόμα σε ρευστή κατάσταση.

Είναι ιδιαίτερη δύσκολη η πρόσβαση των ανθρώπων αλλά ακόμη και εκείνοι που με κάποιον τρόπο έχουν καταφέρει να περάσουν στην Κριμαία, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πού εν τέλει πηγαίνουν.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου ένας δημοσιογράφος του BBC παραδίδει το διαβατήριό του σε έναν συνοριοφύλακα.

- «Σκοπός της επίσκεψης;» τον ρωτάει.

- «Δημοσιογραφία. Είμαι με το BBC», απαντάει ο δημοσιογράφος.

Και τότε επικρατεί σιωπή. Ο φύλακας εξετάζει ενδελεχώς το διαβατήριο του δημοσιογράφου. Στη συνέχεια φαίνεται να τσεκάρει μία λίστα. Προτού σηκώσει το τηλέφωνο ρωτά τον δημοσιογράφο:«Θα θυμάστε ότι ο φιλο-ρωσικός δημοσιογράφος ήταν από το BBC. Ποιο ήταν το επώνυμό του; Ρόζενμπεργκ;»

Και τότε επικρατεί ξανά σιωπή.

«Α, δεν ήταν αυτός; Oκ!», προσθέτει, συνεχίζοντας τον σύντομο μονόλογό του.

Λίγο αργότερα επιστρέφει το διαβατήριο στον δημοσιογράφο, του χαμογελά και του λέει: «Καλώς ήλθατε στην Ουκρανία».

Αυτές οι μικρές σιωπές κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων αποτελούν ένδειξη της τρέχουσας έντασης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, μίας σχέσης που καλύπτεται από ένα «σύννεφο» εχθρότητας και καχυποψίας.

Η ομάδα του BBC πέρασε μόνο μέσα από το Κίεβο. Τελικός τους προορισμός ήταν η Κριμαία, η ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία πριν από τρία χρόνια.

Για τους δημοσιογράφους με έδρα στη Ρωσία η πρόσβαση στη χερσόνησο της Κριμαίας είναι ευκολότερη. Επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο στη Μόσχα και δύο ώρες αργότερα βρίσκονται στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Η Ουκρανία ωστόσο προειδοποιεί τους αλλοδαπούς δημοσιογράφους ότι όποιος προσέχεται στην «προσωρινά προσαρτημένη Κριμαία» χωρίς την άδεια του Κιέβου και χωρίς να διασχίζει τα επίσημα ουκρανικά σύνορα στο μέλλον η είσοδός του στην Ουκρανία πρόκειται να απαγορευτεί.

Πρώτη στάση για το επιτελείο του BBC, η ουκρανική υπηρεσία μετανάστευσης στο Κίεβο ούτως ώστε να αποκτήσουν όλοι το λεγόμενο «dozvil», ένα έγγραφο που εκδίδεται από τις ουκρανικές αρχές και μέσω του οποίου επιτρέπονται τα ταξίδια προς την Κριμαία.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, αποτέλεσε μία κρίσιμη καμπή. Επί της ουσίας «έσπρωξε» τη Μόσχα και τη Δύση στο χείλος ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Μετά από ένα μακρινό ταξίδι οι δημοσιογράφοι φθάνουν στην Κριμαία. Τα ουκρανικά σημεία ελέγχου απέχουν μόλις 50 μέτρα από τα ρωσικά. Ένας οδηγός από τη Συμφερούπολη συναντάει τους δημοσιογράφους. Η διέλευση από τη ρωσική πλευρά ονομάζεται «Armyansk». Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να δείξουν για άλλη μία φορά τα διαβατήρια τους. Στη συνέχεια ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα τους πλησιάζει: «Ελάτε μαζί μου σας παρακαλώ. Θα ήθελα να μιλήσουμε».

Το επιτελείο του BBC μπαίνει σε ένα μικρό δωμάτιο και κάθεται γύρω από ένα τραπέζι. Ο άνδρας ελέγχει τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων για να βεβαιωθεί ότι δεν καταγράφεται η συνομιλία τους. Και στη συνέχεια ακολουθεί μία σειρά από ερωτήσεις: «Ποια αποστολή σας έχουν αναθέσει οι συντάκτες σας; Tι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα γυρίσματά σας; Πώς θα αποθηκεύσετε το υλικό σας: σε υπολογιστές ή σε σκληρούς δίσκους; Τι κάρτα SIM θα χρησιμοποιείτε στην Κριμαία; Mπορείτε να μου δείξετε μερικές από τις φωτογραφίες που έχετε στο κινητό σας; Πού θα μείνετε; Γιατί δεν επιλέξατε απευθείας πτήση από τη Μόσχα;».

Δημοφιλή