«Φοβούνται να με προσλάβουν»: Ινδός μηχανικός δεν μπορεί να βρει δουλειά εξαιτίας του...ονόματός του

«Φοβούνται να με προσλάβουν»: Ινδός μηχανικός δεν μπορεί να βρει δουλειά εξαιτίας του...ονόματός του
Rafal Stachura via Getty Images

Το βάρος του ονόματος ενός από τους πιο γνωστούς δικτάτορες του 20ού αιώνα φέρει ο 25χρονος...Σαντάμ Χουσεΐν, μηχανικός πλοίων στην Ινδία, ο οποίος δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο (Noorul Islam) προσπαθεί να βρει δουλειά χωρίς επιτυχία.

«Φοβούνται να με προσλάβουν» λέει, σύμφωνα με τους Hindustan Times, ο Σαντάμ από τη Τζαμσεντπούρ, που έχει δει τις αιτήσεις του σε πολυεθνικές ναυτιλιακές να απορρίπτονται μετά από συνεντεύξεις γύρω στις 40 φορές, ενώ άλλοι της ίδιας «σειράς» με αυτόν βρίσκουν δουλειά – τη στιγμή που αυτός αποφοίτησε δεύτερος το 2014.

Τους πρώτους έξι μήνες, ο Σαντάμ δεν καταλάβαινε γιατί τον απέρριπταν. «Απευθύνθηκα μετά στα τμήματα ανθρωπίνων πόρων των εταιρειών και σε κάποια μου είπαν πως το όνομά μου ήταν το πρόβλημα» αναφέρει. Όπως του είπαν, το να έχει κανείς στο πλήρωμα ένα μέλος με όνομα που προκαλεί υποψίες θα ήταν λειτουργικός εφιάλτης. Αξίζει να σημειωθεί πως στέλεχος της TeamLease Services (recruitment consultant με έδρα στο Νέο Δελχί) συμφωνεί: «Αν πρέπει να περνά τα σύνορα, τότε δεν μπορεί να γίνει κάτι, καθώς οι συνοριακές αρχές και οι αρχές των αεροδρομίων είναι πολύ τυπικές, και αν “χτυπήσει καμπανάκι” θα προβούν σε ελέγχους. Αν η δουλειά του απαιτεί συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, μπορεί να κολλάει συνέχεια, ή η εταιρεία να πρέπει να τον βγάλει από δύσκολες θέσεις, καθιστώντας προβληματική την πρόσληψη...ακόμα και τον Σαρούκ Χαν (γνωστός ηθοποιός του Μπόλιγουντ) έχουν κρατήσει στα αμερικανικά αεροδρόμια. Με αυτόν τον Σαντάμ τι θα γινόταν;».

Ο Σαντάμ, θέλοντας να απαλλαγεί από το βάρος του ονόματος του Ιρακινού δικτάτορα, που κυβέρνησε από το 1979 μέχρι την αμερικανική εισβολή του 2003, μπήκε στη διαδικασία να αλλάξει το όνομά του σε Σατζίντ, και συγκέντρωσε τα απαραίτητα έγγραφα (διαβατήρια, ταυτότητες, άδεια οδήγησης κ.α.) υπό αυτό το όνομα. Ωστόσο, οι δυνάμει εργοδότες ζητούν το πτυχίο και τα σχετικά πιστοποιητικά του, αλλά το πανεπιστήμιο αρνείται να αλλάξει το όνομα πριν αλλάξουν τα άλλα (προηγούμενα) πιστοποιητικά εκπαίδευσής (οπότε όταν πηγαίνει, στα χαρτιά του λέει Σατζίντ, αλλά στο πτυχίο του γράφει Σαντάμ). Ο ίδιος έχει απευθυνθεί στην αρμόδια κυβερνητική αρχή, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Ο Σαντάμ κατέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο όμως λειτουργεί προσεκτικά, καθώς πολύ συχνά οι άνθρωποι που ζητούν να αλλάξουν όνομα το κάνουν για ύποπτους λόγους. Την προηγούμενη εβδομάδα του δόθηκε ως ημερομηνία ακρόασης η 5η Μαΐου.

«Είμαι ένα αθώο θύμα των εγκλημάτων κάποιου άλλου» λέει ο Σαντάμ.

Δημοφιλή