Πού θα βάλει την υπογραφή του ο Μητσοτάκης

Πού θα βάλει την υπογραφή του ο Μητσοτάκης
Eurokinissi

Ήταν τέλη Νοεμβρίου του 2011 όταν ο τότε αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς - και λίγους μήνες αργότερα πρωθυπουργός - είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από τους πιστωτές της χώρας να "συνυπογράψει" τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το διάστημα που ακολούθησε αυτό έγινε πράξη με δυο συνολικά επιστολές του προς Δ.Ν.Τ Κομισιόν και ΕΚΤ, με τις οποίες δεσμευόταν σαφώς ότι το κόμμα του θα βάλει πλάτη προκειμένου να υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονταν για την ολοκλήρωση του PSI.

Οι χθεσινές αναφορές του Γάλλου υπουργού οικονομικών, για ανάλογη απαίτηση από το Δ.Ν.Τ - που διαψεύστηκαν λίγο αργότερα - όσο και τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι "αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον", χτύπησαν κόκκινο συναγερμό στην οδό Πειραιώς.

Από τη μια συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωναν με νόημα πως ουδέποτε η ΝΔ δεν έγινε αποδέκτης ανάλογων αιτημάτων ούτε επισήμως ούτε στις κατ´ ιδίαν πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου του κόμματος.

Στη ΝΔ μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι "επιζητά ως μάνα εξ ουρανού στο εξωτερικό τέτοιες δηλώσεις προκειμένου να βρει στήριξη σε αυτά που της ζητούν".

Στο πνεύμα αυτό, δεν θεωρούν καθόλου τυχαίες τις πρόσφατες αναφορές κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Σκουρλέτη και Φίλη - που πρότειναν μετ´ επιτάσεως την ανάγκη στήριξης των νέων μέτρων στην Βουλή από μια διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ίσως για αυτό και την ώρα που φούντωνε η σχετική συζήτηση πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυαν ότι η ΝΔ έχει πάρει στο προσκήνιο ξεκάθαρη θέση, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, σημειώνοντας ότι "ίσως, ο κ.Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε" κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι στέλεχος του στενού περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ επιχειρούσε με τα λεγόμενα του να κλείσει άπαξ δια παντός τη σχετική σεναριολογία τονίζοντας ότι "η μοναδική υπογραφή που βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτή στο πρακτικό σχηματισμού της κυβέρνησης του...".

Δημοφιλή