Ρέντσι κατά Ντάισελμπλουμ: Παραιτήσου το γρηγορότερο. Άμα θέλετε να μας προσβάλετε κάντε το από το σπίτι σας

Ρέντσι κατά Ντάισελμπλουμ: Παραιτήσου το γρηγορότερο. Άμα θέλετε να μας προσβάλετε κάντε το από το σπίτι σας
Former Italian Prime Minister Matteo Renzi arrives at a meeting of the ruling Democratic Party in Rome, Italy February 13, 2017. REUTERS/Alessandro Bianchi
Former Italian Prime Minister Matteo Renzi arrives at a meeting of the ruling Democratic Party in Rome, Italy February 13, 2017. REUTERS/Alessandro Bianchi
Alessandro Bianchi / Reuters

«Όσο νωρίτερα παραιτηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο το καλύτερο» γράφει στο Facebook ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία των «Δημοκρατικών» Ματέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι έκανε τη δήλωση αυτή αναφορικά με τη συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία κατηγόρησε τις χώρες του ευρωπαϊκού Nότου ότι «σπατάλησαν τα χρήματά τους σε γυναίκες και αλκοόλ». Ο Ρέντσι χαρακτήρισε «χαζές» τις δηλώσεις του Ολλανδού πολιτικού, προσθέτοντας ότι «αρμόζουν σε συζήτηση καφενείου».

«Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζoυν την θέση που τους έχει δοθεί», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος, σε έναν μήνα, για την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Αν ο Ντάϊσελμπλουμ θέλει να προσβάλει την Ιταλία, ας το κάνει σπίτι του, όχι με τον θεσμικό του ρόλο» γράφει επίσης ο Ρέντσι. Και

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ζήτησε επίσης την άμεση παραίτηση του προέδρου του Eurogroup.

Αλλά και η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ καταδίκασε τα «σεξιστικά και ξενοφοβικά σχόλια» του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον κάλεσε να παραιτηθεί.«Καλώ τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί αμέσως από επικεφαλής του Eurogroup μετά τα επαίσχυντα σχόλιά του σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Ο Ντάισελμπλουμ δεν έχει την πολιτική ούτε την ηθική υπόσταση να είναι επικεφαλής του Eurogroup μετά τα ταπεινωτικά σεξιστικά και ξενοφοβικά σχόλιά του κατά των χωρών της νότιας Ευρώπης», αναφέρει η Τσίμερ στη δήλωσή της.

«Αν ο Ντάισελμπλουμ αρνηθεί να παραιτηθεί η ευθύνη πέφτει στους Σοσιαλδημοκράτες να τον αντικαταστήσουν από επικεφαλής του Eurogroup. Αντί να προβληματίζεται σχετικά με τους λόγους της ιστορικής ήττας τους στις πρόσφατες εκλογές, ο Ντάισελμπλουμ επέλεξε να συνεχίσει στο ίδιο αποτυχημένο μονοπάτι της αλαζονείας και περιφρόνησης προς τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ».

«Μια στερεότυπη εικόνα του τεμπέληδων νότιο-ευρωπαίων που έχουν ανάγκη να σωθούν από τις πλούσιες χώρες του Βορρά δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά αποτελεί προσβολή για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που πλήττονται από τις συνέπειες της λιτότητας για την οποία είναι υπεύθυνος», κατέληξε η Γκάμπι Τσίμερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή