Θα έσφαζαν ζώα χωρίς αναισθητοποίηση με τη μέθοδο Κοσέρ. Ερωτήματα για το πως δόθηκε η σχετική άδεια

Στην Καβάλα θα έσφαζαν ζώα με τη βάναυση μέθοδο του εβραϊκού Κοσέρ. Ερωτήματα για το πως δόθηκε

Προσοχή, το βίντεο της PETA καταγράφονται πολύ σκληρές σκηνές από βάναυσες σφαγές ζώων σε σφαγείο Κοσέρ, χωρίς να έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση

Τις έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών και εν τέλει την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσε η έκδοση άδειας που επιτρέπει την σφαγή 200 αιγοπροβάτων με την μέθοδο «Κοσέρ» η οποία γίνεται χωρίς την αναισθητοποίηση του ζώου καθιστώντας την ούτως ή άλλως βάναυση διαδικασία της σφαγής ακόμη πιο επώδυνη. Συγκεκριμένα το ζώο κρεμιέται ανάποδα μέχρι να επιτευχθεί η πλήρη αποστράγγιση του αίματος ενώ το ζώο όλη αυτήν την ώρα αργοπεθαίνει. Η δε σφαγή με την συγκεκριμένη μέθοδο θα γινόταν στην Καβάλα σε μη πιστοποιημένο, όπως καταγγέλλεται σφαγείο. Σημειώνεται ως τα κρέατα «Κόσερ», ναι μεν επιτρέπονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόζονται μέθοδοι βάσει του Κανονισμού 1099/2009 της ΕΕ ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Ένα από αυτά είναι και η πλήρης ακινητοποίηση του ζώου κατά τη σφαγή, κάτι το οποίο δεν τηρείται πάντα σε χώρες όπου δεν ισχύουν αντίστοιχοι κανονισμοί. Σημειώνεται πως ως Κοσέρ (Kashrut) αναφέρεται στους νόμους και τις διαδικασίες παρασκευής, διατήρησης και κατανάλωσης τροφίμων των Εβραίων. Η προέλευσή του είναι οι αναφορές στα πέντε βιβλία του Μωυσή, όπως και στους περισσότερους εβραϊκούς θρησκευτικούς νόμους.

Το θέμα ανέδειξε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) και το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος» με καταγγελία στις αρχές και η Εισαγγελία Καβάλας έβαλε φρένο στην όλη διαδικασία μέχρι να γνωμοδοτήσει το Τμήμα Κτηνιατρικής. Σημειώνεται πως η σχετική άδεια παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει πως στο πλαίσιο προστασίας των ζώων δεν μπορεί να προηγείται η αφαίμαξη, της ακαριαίας αναισθητοποίησης. Πραγματοποιήθηκαν όμως και κινητοποιήσεις ακτιβιστών στο σφαγείο στο Κοκκινόχωμα της Καβάλας. Όπως αναφέρει το kavalapost.gr τα προς σφαγή αιγοπρόβατα βρίσκονταν την Τρίτη ήδη στον χώρο όπως και συνεργεία σφαγέων ενώ αργότερα στο σημείο κατέφθασε όχημα στο οποίο επέβαιναν τέσσερις ραβίνοι η παρουσία των οποίων στη σφαγή θεωρείται απαραίτητη έτσι ώστε τα σφάγια να μπορούν να πάρουν την πιστοποίηση «kosher».

Η ΠΦΠΟ απευθυνόμενη στις αρχές στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και φυσικά κατά του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ τονίζει πως εάν είχε σημειωθεί έστω η παραμικρή ολιγωρία από την Εισαγγελία τότε το σφαγείο που εδρεύει στην περιοχή Κοκκινόχωμα της Καβάλας θα είχε προχωρήσει αυτή η μορφή βάναυσης σφαγής των ζώων, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως τόνισε η Νατάσα Μπομπολάκη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας το Star.

Σύμφωνα δε με την Πρόεδρό του Φιλοζωικού Σωματείου Καβάλας «Αίσωπος» που επίσης μετείχε στις κινητοποιήσεις «όλα έγιναν ξαφνικά και χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει σαφής εικόνα για το πως δόθηκε η άδεια για τη σφαγή με την μέθοδο «Κοσέρ». «Ξαφνικά ακούστηκε ότι θα ανοίξει ένα σφαγείο το οποίο υπήρχε στην περιοχή αλλά είχε κλείσει, λόγω του ότι δεν πληρούσε κάποιες προδιαγραφές για να μπορούν να γίνονται οι σφαγές. Τώρα πώς έγινε να πάρουν όλοι αυτοί άδεια από το Υπουργείο, και μάλιστα από έναν Υπουργό που είναι με τους Οικολόγους Πράσινους, να ανοίξει για 14 μέρες και να έρθουν ζώα από τη Βουλγαρία και να τα σφάξουν με αυτόν τον τρόπο γιατί πρέπει να φύγουν στο Ισραήλ… από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε πώς πήραν την άδεια. Η τοπική κτηνιατρική εδώ δεν δέχτηκε να γίνει αυτό. Αν δεν είχε φτάσει η όλη ιστορία στον εισαγγελέα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την σφαγή. Αναβάλλεται με εισαγγελική διαταγή μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τα Υπουργεία».

Καταγγελίες για «κυκλώματα» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σημειώνεται πως ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Πασχαλίδης, καταγγέλλει πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έδωσε εντολή στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να δώσουν άδεια 14 ημερών στο συγκεκριμένο σφαγείο, επισημαίνοντας, βεβαίως, ότι θα πρέπει να αλλάξει τα μηχανήματά του, όπως ορίζει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. «Στην ουσία, όμως, επειδή πρόκειται για περιστασιακή σφαγή, προφανώς θα σφάξουν τα ζώα δίχως να αλλάξουν τα μηχανήματα, και του χρόνου θα μιλάμε πάλι για προσωρινές άδειες». Χαρακτήρισε, δε, «απαράδεκτη» την ενέργεια του Υπουργείου, «διότι αναγκάζει τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες να δώσουν άδεια, ενώ στην επιστολή των Υπηρεσιών προς το Υπουργείο σημειώνεται ότι αν υποχρεωθεί ο αρμόδιος υπάλληλος να δώσει άδεια, θα υπακούσει και θα βγει παραπονούμενος». Μάλιστα κατήγγειλε «κυκλώματα συμφερόντων, που βρίσκονται μέσα στο Υπουργείο, στο τμήμα του κ. Αποστόλου, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα της μεταποίησης. Βεβαίως, ο κ. Τσιρώνης, που έχει την αρμοδιότητα της εκτροφής, δεν είναι αμέτοχος, διότι το έγγραφο της Περιφέρειας βρίσκεται από τις 14 Μάρτη στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, άρα πήγε και στο δικό του γραφείο».

«Αντιλαμβανόμαστε τα θρησκευτικά δικαιώματα των πολιτών, ωστόσο θεωρούμε αποτρόπαιες τις σφαγές ζώων δίχως αναισθησία», δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος της οργάνωσης Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Μιρλή. «Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που δεν επιτρέπουν τα τσίρκα με ζώα και θα επιτρέψει τέτοιου είδους τη σφαγή; Δεν είναι ηθικό. Κι επειδή το θέμα δεν είναι μόνο ιδεολογικό, καλούμε την κοινωνία να αντιδράσει. Σκοπεύουμε να πιέσουμε την Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία, να ζητήσει τροποποίησή της. Παρά το όποιο οικονομικό όφελος υπάρξει, αν υπάρξει, διότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, θεωρούμε αυτού του είδους τη σφαγή βασανισμό. Κι ο βασανισμός ενός ζώου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την ελληνική κοινωνία και, ιδίως, από τον πολιτικό χώρο μας».

Τι προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία

Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή-καταγγελία της Ομοσπονδίας προς την Εισαγγελία:

«Σύμφωνα με το Άρθρο 26 παράγραφος 1 του ΕΚ 1099/2009 τα κράτη μέλη που μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του Κανονισμού, είχαν στην Εθνική τους Νομοθεσία αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των ζώων κατά την σφαγή, αυτοί διατηρούνται.

Πια συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο αναφέρει τα εξής: "Ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν σε ισχύ εθνικούς κανόνες που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους και οι οποίοι ίσχυαν κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού".

Ο Ν.1197/81, προϋπήρχε του ΕΚ 1099/2009 και ορίζει ξεκάθαρα στο Άρθρο 2 παράγραφος 2 ότι δεν μπορεί να προηγείται η αφαίμαξη, της ακαριαίας αναισθητοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής: "Απαγορεύεται η θανάτωσης θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ' όσον δεν προηγηθεί της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως". Ως εκ τούτου, και εφόσον ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι οι διατάξεις που προϋπήρχαν στην εθνική νομοθεσία, υπερισχύουν, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Οι παραβάσεις δε της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως επιληφθείτε της άμεσης απαγόρευσης σφαγής ζώων σε σφαγείο της Περιοχής ‘’Κοκκινόχωμα Καβάλας’’ που προβαίνει σε παράνομες βαρβαρότητες».

Δημοφιλή