Περιμένουμε να μας πείτε την αιτία της πυρκαγιάς, λέει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το τέμενος Βογιαζήτ

Περιμένουμε να μας πείτε την αιτία της πυρκαγιάς, λέει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το τέμενος Βογιαζήτ
GREECE - AUGUST 15: Door to Bayezid (Mehmed I) mosque in the lower city, 1420, Didymoteicho, Eastern Macedonia and Thrace, Greece, 15th century. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
GREECE - AUGUST 15: Door to Bayezid (Mehmed I) mosque in the lower city, 1420, Didymoteicho, Eastern Macedonia and Thrace, Greece, 15th century. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA / ARCHIVIO J. LANGE via Getty Images

Ανακοίνωση για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο- το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η Άγκυρα δηλώνει πως αναμένεται από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς, πέρα των αρχικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Βέβαια το γεγονός πως η φωτιά εκδηλώθηκε περί τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ίσως να αποδυναμώνει αυτή την εκδοχή αν και από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Παράλληλα, το Υπουργείο δηλώνει πως είναι έτοιμο να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους.

Σημειώνεται πως το Τέμενος Βαγιαζήτ θεωρείται από ειδικούς ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης και αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421), ενώ εγκαινιάστηκε το 1420. Η φυσική φθορά του τεμένους, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 1389, με την πάροδο των ετών ήταν σημαντική με την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξύλινη στέγη του να τελεί υπό κατάρρευση, αφήνοντας το εσωτερικό του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το τέμενος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χρησιμοποιείτο κυρίως ως μουσειακός χώρος ενώ αυτήν την περίοδο γίνονταν εργασίες αναστήλωσης.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι το Çelebi Sultan Mehmet Mosque στο Διδυμότειχο, που χτίστηκε το 1420 και οι εργασίες αποκατάστασης από τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν το 2016, υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Είναι πολύ σημαντικό το τέμενος, που αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Η κοινή μας πρόθεση να διατηρήσουμε αμοιβαία τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποτυπώνεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ευθυγραμμιζόμενη με αυτή την κοινή πρόθεση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο».

Δημοφιλή