National Geographic: Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο Πανάγιος Τάφος θα καταρρεύσει

National Geographic: Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο Πανάγιος Τάφος θα καταρρεύσει
Eurokinissi

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος ο ιερότερος τόπος της χριστιανοσύνης να καταρρεύσει, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το National Geographic.

Επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξηγεί ότι, εάν δεν ενισχυθούν τα αδύναμα θεμέλια του Πανάγιου Τάφου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δυσάρεστες «εκπλήξεις». Η ομάδα πρόσφατα ολοκλήρωσε την αναστύλωση του Πανάγιου Τάφου, φοβάται πως το έργο δεν είναι ακόμα έτοιμο.

«Εάν αποτύχει, η αποτυχία δεν θα είναι σταδιακή, αλλά καταστροφική», δήλωσε στο National Geographic η Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής της έρευνας.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, Τετάρτη, σε μια λαμπρή τελετή στα Ιεροσόλυμα, παραδόθηκε ξανά στους προσκυνητές το Ιερό Κουβούκλιο στον Πανάγιο Τάφο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης, οι πρώτες που έγιναν εδώ και δυο αιώνες.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, παρευρέθηκε στην τελετή και έκανε λόγο για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: «Με τη συμπαράταξη πίστης και επιστήμης αντιμετωπίστηκε η φθορά του χρόνου και το μνημείο μένει αλώβητο στην αιωνιότητα ως ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ένα σύμβολο της πίστης».

Ένας από τους λόγους που οι επιστήμονες φοβούνται μια κατάρρευση του Ιερού Κουβούκλιου είναι ότι στο σημείο, πριν από 2.000 χρόνια, λειτουργούσε λατομείο ασβεστόλιθου που στη συνέχεια φιλοξένησε τους τάφους των πλούσιων Εβραίων. Αυτό καθιστά τα θεμέλιά του ιδιαίτερα ασταθή.

Δημοφιλή