Μια συζήτηση για την Αθήνα της Κατοχής, του Εμφυλίου και τον Δεκεμβριανών που αξίζει να παρακολουθήσετε

Μια συζήτηση για την Αθήνα της Κατοχής, του Εμφυλίου και τον Δεκεμβριανών που αξίζει να παρακολουθήσετε

Πώς αποτυπώνεται λογοτεχνικά η Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου; Πώς τα Δεκεμβριανά επηρέασαν την οικοδομική ανάπτυξη της πόλης;

Αυτά τα ερωτήματα θα συζητήσουμε με τον Ηλία Μαγκλίνη και τον Νίκο Βατόπουλο τα δύο πρώτα Σάββατα του Απριλίου στο χώρο πολιτισμού Fårö Creative Learning στην "Ιστορία στο σώμα της πόλης".

Ο Ηλίας Μαγκλίνης μας μιλά για την Αθήνα της γερμανικής Κατοχής και των εμφυλίων συγκρούσεων μέσα από τη λογοτεχνία, ενώ ο Νίκος Βατόπουλος για την εικόνα και το μετασχηματισμό της ίδιας της πόλης πριν και μετά τα Δεκεμβριανά. Οι δύο εισηγητές θα είναι παρόντες και στις δύο συναντήσεις.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και είναι δημοσιογράφος με ειδίκευση τα πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», όπου εργάζεται από το 1988. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»). Εχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών. Το 2014 παρουσίασε τη φωτογραφική του έκθεση «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» (Αίθουσα Τέχνης ena) και το προσωπικό του πρότζεκτ «Αθήνα. Το πνεύμα του ’60» στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε στην Κινσάσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1973. Σπούδασε στην Αγγλία και τη Σκοτία αγγλική λογοτεχνία και μέσα επικοινωνίας. Εργάστηκε στο περιοδικό «Διαβάζω» (1994-2003). Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Την περίοδο 2012-12 διατέλεσε υπεύθυνος αρθρογραφίας στην ίδια εφημερίδα και από τον Οκτώβριο του 2013 έως σήμερα έχει την ευθύνη του ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης «Καθημερινής».

Έχει μεταφράσει Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ελία Καζάν κ.ά. Έχει εκδώσει τρία βιβλία πεζογραφίας: το μυθιστόρημα «Σώμα με σώμα» (εκδ. Πόλις, 2005)· τη νουβέλα «Η ανάκριση» (εκδ. Κέδρος, 2008 – μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά)· το μυθιστόρημα «Πρωινή γαλήνη» (εκδ. Μεταίχμιο, 2015), το οποίο τιμήθηκε με τα λογοτεχνικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, του βιβλιολογικού ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» και του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Faro.gr

Facebook Event

Δημοφιλή