Ερντογάν: Όσο οι Ευρωπαίοι με λένε δικτάτορα, εγώ θα τους λέω Ναζί

Ερντογάν: Όσο οι Ευρωπαίοι με λένε δικτάτορα, εγώ θα τους λέω Ναζί
Turkish President Tayyip Erdogan (C) attends a meeting with his Russian counterpart Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia, March 10, 2017. REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool
Turkish President Tayyip Erdogan (C) attends a meeting with his Russian counterpart Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia, March 10, 2017. REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool
POOL New / Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως θα συνεχίσει να αποκαλεί τους Ευρωπαίους «Ναζί», όσο αυτοί συνεχίζουν να τον αποκαλούν «δικτάτορα».

«Έχετε την ελευθερία να χαρακτηρίζετε τον Ερντογάν δικτάτορα, αλλά ο Ερντογάν δεν έχει την ελευθερία να σας αποκαλεί φασίστες ή Ναζί. Μην προσβληθείτε, αλλά θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τους ίδιους όρους για αυτούς, όσο συνεχίζουν να αποκαλούν τον Ερντογάν δικτάτορα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του που προβλήθηκε στο CNN Turk και το Kanal D, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News.

Ακόμη, αναφέρθηκε στον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ: «Έκανε μια δήλωση που με στόχευε, αν και είμαστε καλοί φίλοι. Τον οικτίρω για αυτή τη δήλωση. Εύχομαι να μην την είχε κάνει ποτέ» είπε, προσθέτοντας πως δεν σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γερμανία πριν το δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται πως ο Σταϊνμάιερ, στην πρώτη του ομιλία ως προέδρου , είχε πει πως ο Ερντογάν απειλούσε να καταστρέψει όλα όσα είχε επιτύχει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, βλάπτοντας επίσης τις σχέσεις με τους εταίρους της χώρας.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, είπε πως οι ευρωπαϊκές χώρες ενδεχομένως να βρεθούν προ εκπλήξεως σχετικά με το αποτέλεσμά του, ενώ συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα με την Ευρώπη προκαλούνται από κάποιες χώρες της ΕΕ. Ακόμη, επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν για τα σχόλιά τους σχετικά με τον ίδιο, λέγοντας πως «οι αυθάδεις άνθρωποι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται περί αυθάδειας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας με το κουρδικό YPG (τον ένοπλο βραχίονα του κουρδικού PYD στη Συρία), είπε πως προκαλούν λύπη στην Τουρκία ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η απαγόρευση συσκευών μεγαλύτερων από κινητό τηλέφωνο στην καμπίνα αεροσκαφών που πραγματοποιούν πτήσεις από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας είναι ένα ζήτημα το οποίο θα λυθεί σύντομα.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως θα είχε «πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Μάιο και πως η Συρία και ο Φετουλάχ Γκιουλέν (ο κληρικός στην οργάνωση του οποίου αποδίδεται η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο) είναι τα κορυφαία διμερή ζητήματα.

Δημοφιλή