Το αποτυχημένο «Survivor» στα Χάιλαντς της Σκωτίας: Κόπηκε, αλλά παρόλα αυτά άφησαν τους παίκτες στην ερημιά για έναν χρόνο

Το αποτυχημένο «Survivor» στα Χάιλαντς της Σκωτίας: Κόπηκε, αλλά παρόλα αυτά άφησαν τους παίκτες στην ερημιά για έναν χρόνο
Sanna Bay seen from Ardnamurchan Point in Lochaber, Scottish Highlands, Scotland. (Photo by: Arterra/UIG via Getty Images)
Sanna Bay seen from Ardnamurchan Point in Lochaber, Scottish Highlands, Scotland. (Photo by: Arterra/UIG via Getty Images)
Arterra via Getty Images

Το «Eden» (Εδέμ) του βρετανικού Channel 4 παρουσιάστηκε ως ένα είδος κοινωνικού πειράματος υπό τη μορφή ριάλιτι τηλεπαιχνιδιού: Στο πλαίσιό του, οι 23 διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιβιώσουν για έναν χρόνο στα δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, και να στήσουν μια αυτάρκη, λειτουργική κοινότητα, χωρίς τεχνολογικά μέσα και σύγχρονα εργαλεία. Το όλο εγχείρημα θα διαρκούσε έναν χρόνο, και θα καταγραφόταν από τέσσερα μέλη συνεργείου και προσωπικές κάμερες.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως αναμενόταν: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η εκπομπή, που βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα τον περασμένο Ιούλιο, δεν άντεξε πολύ: Προβλήθηκαν μόνο τέσσερα επεισόδια, που κάλυπταν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς οι τηλεθεατές έπεσαν από τα 1,7 εκατ. στους 800.000. Επίσης, ζήλιες για θέματα σεξουαλικής φύσης, προσωπικές κόντρες και πείνα είχαν ως αποτέλεσμα 13 από τους 23 παίκτες να εγκαταλείψουν, αν και το Channel 4 δεν επιβεβαίωνε τις αποχωρήσεις.

Το παράδοξο είναι πως, ακόμα και αν η εκπομπή κόπηκε, οι διοργανωτές δεν ενημέρωσαν αυτούς που προσπαθούσαν να επιβιώσουν στην έκταση του παιχνιδιού, στη χερσόνησο Αρντναμουρχάν- οι οποίοι δεν πληροφορήθηκαν πως η δοκιμασία τους είχε σταματήσει να μεταδίδεται στην τηλεόραση από τον Αύγουστο ακόμα.

Σε ανακοίνωσή του, το Channel 4 ανέφερε πως η εκπομπή θα επέστρεφε στον αέρα αργότερα μέσα στο έτος. «Η γοητεία του Eden είναι πως ήταν ένα πραγματικό πείραμα και όταν αρχίσαμε το γύρισμα δεν είχαμε ιδέα ποια θα ήταν τα αποτελέσματα και πώς αυτοί που συμμετείχαν θα αντιδρούσαν στην απομόνωση σε ένα απομακρυσμένο μέρος των Βρετανικών Νησιών. Για αυτό το κάναμε, και η ιστορία τους, με τις καλές και τις κακές στιγμές, θα προβληθεί αργότερα μέσα στο έτος».

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο Guardian, το παιχνίδι έχει γίνει «ανέκδοτο» μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, που γελούν μαζί του- ενώ κάποιοι από τους παίκτες περνούν «λαθραία» φαστ φουντ και αλκοόλ.

Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Press and Journal, κάτοικος της περιοχής είπε πως «οι τελευταίοι 10 έχουν φύγει. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες μάλιστα εθεάθησαν σε οδοντίατρο στο Φορτ Γουίλιαμ, για θεραπεία αφού έφαγαν ζωοτροφή για κοτόπουλα».

Επίσης, το Eden έχει δεχτεί κριτική και από παίκτες που αποχώρησαν: Η πρώτη που το έκανε, Τάρα Ζίλεμαν, υποστήριξε πως είχε δεχτεί bullying από άλλους διαγωνιζομένους. Επίσης, ο Τομ Γουά έγραψε στο Twitter τον Αύγουστο πως έφυγε επειδή δεν ήταν αυτό που του είχαν πει ότι θα είναι, χαρακτηρίζοντάς το παραπλανητικό.

Το Channel 4 επιβεβαίωσε πως «ο χρόνος στο Eden τελείωσε και οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στις παλιές ζωές τους. Το Eden θα επιστρέψει στις οθόνες αργότερα μέσα στο έτος».

Δημοφιλή