Επιστρέφουν οι υπουργοί από τις Βρυξέλλες, μετά την επιστολή Τσίπρα

Επιστρέφουν οι υπουργοί από τις Βρυξέλλες, μετά την επιστολή Τσίπρα
Eurokinissi

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι υπουργοί της κυβέρνησης μετά τις τριήμερες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς επί Βελγικού εδάφους, παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι θα υπήρχε νέα συνάντηση και σήμερα. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο στα πολλά ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και στο μέτωπο των επιπλέον μέτρων που ζητούν οι δανειστές για μετά το 2018. Οι ίδιοι παράγοντες μετέφεραν από τις Βρυξέλλες κλίμα προσέγγισης, γεγονός που επιτρέπει στα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Το ίδιο κλίμα ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει και στην πλευρά των δανειστών, καθώς παρά τις αρχικές προσδοκίες δεν υπήρξε τελικά παράταση στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ενώ την ατμόσφαιρα βάρυνε και η επιστολή Τσίπρα προς τους Γιούνκερ και Τούσκ. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, θα διαφανούν από το χρόνο που θα αποφασίσουν οι Θεσμοί να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και μαζί θα διαφανούν και τα περιθώρια τεχνικής συμφωνίας.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών παραμένουν σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η δουλειά που έγινε τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες έχει αποδώσει καρπούς. Ενδεικτικά πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στα εργασιακά, όσο και στο Ασφαλιστικό μετά από εκατέρωθεν υποχωρήσεις (και βέβαια περισσότερες από την Ελληνική πλευρά), υπήρξε σύγκλιση, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ στις χθεσινές επαφές μετείχαν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, καθώς και το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.

Για τις δύο πλευρές παραμένει ακόμα πολύ τεχνική δουλειά, καθώς μέχρι να «κουμπώσουν» οι αριθμοί σε κάθε θέμα ξεχωριστά, όλα τα μέτωπα θα παραμένουν ανοιχτά και μαζί τους και οι πιθανότητες. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας νέας εμπλοκής παραμένει επάνω στο τραπέζι. Και αυτό γιατί οι δανειστές, με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ, συνεχίζουν να έχουν μεγάλες απαιτήσεις, ενώ από την μεριά της η κυβέρνηση συνεχίζει να μετρά το πολιτικό κόστος και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Το χρονοδιάγραμμα

Παρά τις όποιες προσπάθειες και συγκλίσεις ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορεί παρά να έχει ως πιο πιθανό ορόσημο τις 22 Μαΐου Εφόσον τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να «τρέξουν» τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement-SLA) έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Τεχνικά το κλείσιμο της αξιολόγησης σε επίπεδο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα πρέπει να γίνει μερικές ημέρες πριν τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, προκειμένου τα αποτελέσματα να συζητηθούν στο EuroWorking Group και στη συνέχεια οι επικεφαλής να ετοιμάσουν το SLA.

Εάν το συγκεκριμένο σενάριο ευοδωθεί τότε η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου. Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών επιμένουν ότι ορόσημο για την τελική συμφωνία παραμένει το Eurogroup στις 22 Μαΐου, καθώς απομένει ακόμα αρκετή δουλειά μεταξύ των δύο πλευρών.

Δημοφιλή