Κοντά σε φορολογικό και ασφαλιστικό αλλά ουσιώδεις διαφορές στα εργασιακά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Κοντά σε φορολογικό και ασφαλιστικό αλλά ουσιώδεις διαφορές στα εργασιακά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
SOOC

Αισιόδοξο παραμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορείας της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της β' αξιολόγησης που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μετά τις επαφές στις Βρυξέλλες, έχουν μείνει σε εκκρεμότητα δύο-τρία τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να κλείσουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, η βασική διαφωνία κυρίως με το ΔΝΤ, έγκειται στα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις.

Μάλιστα όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το Ταμείο, επιμένει να κρατάει ανοικτό αυτό το ζήτημα για να ασκεί πιέσεις σε άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων και για αυτό θεωρούν ότι το πιο πιθανό είναι αυτή η εκκρεμότητα τελικά ν κλείσει κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες και στο ασφαλιστικό υπάρχουν κάποια ανοικτά ζητήματα αλλά σημειώθηκε και μεγάλη προσέγγιση: «Καταλήξουμε σε σταδιακή εφαρμογή των περικοπών από το 2019 ή το 2020 σε βάθος 3ετία ή 5αετίας» αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα της διαπραγμάτευσης, ενώ σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές έκλεισε στο σύνολο του το φορολογικό».

Τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές με τους δανειστές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως με τηλεδιασκέψεις, καθώς κρίνεται τουλάχιστον στην παρούσα φάση και εφόσον δεν κλείσουν όλα τα τεχνικά ζητήματα, ότι δεν είναι η αναγκαία η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Ενώ, με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ευρύτερη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να συνεκτιμηθούν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και οι επαφές του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη.

Δημοφιλή