Με μια μόνο ερώτηση μπορείτε να καταλάβετε τον χαρακτήρα του άλλου

Με μια μόνο ερώτηση μπορείτε να καταλάβετε τον χαρακτήρα του άλλου
Light bulbs in a row with one being on, large group of people with a few moving to the light.
DigtialStorm via Getty Images
Light bulbs in a row with one being on, large group of people with a few moving to the light.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα να «διαβάσετε» κάποιον, προφανώς μια μόνο ερώτηση είναι αρκετή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρει ο Independent, το μόνο που πρέπει να ρωτήσετε κάποιος είναι ποια είναι η άποψή του για έναν κοινό σας γνωστό.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, η απάντησή τους θα αποκαλύψει άμεσα κάτι για τον ίδιο τους τον χαρακτήρα, γιατί οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τα δικά τους χαρακτηριστικά στους άλλους.

Έτσι, αν η απάντηση είναι ότι ο άλλος είναι καλός, τότε και ο ίδιος είναι καλός. Εάν όμως ο ίδιος είναι εγωιστής, είναι πιθανό να χαρακτηρίσει εγωιστή και τον άλλον.

Ο Dustin Wood, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, λέει: Μια μεγάλη σειρά από αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιου σχετίζονται με την αρνητική προβολή των άλλων. Η απλή τάση να βλέπει κάποιος τους άλλους αρνητικά, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατάθλιψης και διαφόρων διαταραχών της προσωπικότητας».

Ως μέρος της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να χαρακτηρίσουν τρεις άλλους ανθρώπους, αρνητικά και θετικά. όσο περισσότερο θετικά έκριναν τους άλλους, τόσο πιο χαρούμενοι και συναισθηματικά ισορροπημένοι ήταν. Στον αντίποδα, οι συμμετέχοντες που έκριναν τους άλλους αρνητικά, έδειχναν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά με πιο υψηλά επίπεδα αντικοινωνικής συμπεριφοράς.