Μυλαίδη Στούμπου: Οι επιχειρήσεις που δεν εξελίσσονται τεχνολογικά, θα διακινδυνεύσουν την επιβίωσή τους

Μυλαίδη Στούμπου: Οι επιχειρήσεις που δεν εξελίσσονται τεχνολογικά, θα διακινδυνεύσουν την επιβίωσή τους

Πόσοι από μας ξέρουμε τι είναι τα big data, το Internet of Things ή το cloud και πόσοι τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και εργασία; Τι καταλαβαίνουμε όταν ακούμε τον όρο «ψηφιακή ανάπτυξη» και τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να προλάβουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Με αφορμή το συνέδριο «Game Changer in Digital Growth» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η HuffPost Greece είχε την ευκαιρία να ακούσει με ενδιαφέρον τις σκέψεις μιας εκ των πρωταγωνιστών του ψηφιακού χώρου, της Διευθύντριας Πωλήσεων Λύσεων Cloud Productivity για τη Γερμανία και την Κεντρικο-ανατολική Ευρώπη στη Microsoft, Μυλαίδης Στούμπου, για το τι σημαίνει «ψηφιακός μετασχηματισμός».

-Πώς φτάνει κάποιος να γίνει Διευθυντής Πωλήσεων Λύσεων Cloud Productivity για τη Γερμανία και την Κεντρικο-ανατολική Ευρώπη στη Microsoft; Πόσο δύσκολο είναι; Έπαιξε αρνητικό ή θετικό ρόλο το φύλο σας;

Στο ερώτημα πώς φτάνει κανείς να εξελιχθεί μέσα σε έναν διεθνή κολοσσό όπως είναι η Microsoft η απάντηση είναι με πολλή όρεξη για δουλειά, περισσή ενέργεια, ανάληψη πρωτοβουλιών, καινοτόμες ιδέες, ισχυρή διάθεση να δοκιμάσει νέες προσεγγίσεις και να δοκιμαστεί στην εφαρμογή τους, ομαδικότητα, επιμονή και πείσμα στις δυσκολίες, αναθεώρηση και προσαρμογή όταν απαιτείται. Βέβαια, από ένα σημείο και μετά είναι σημαντική η στρατηγική και το όραμα. Τα παραπάνω δεν έχουν φύλο, είναι τα ίδια είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες κι έτσι στην περίπτωσή μου το φύλο δεν έπαιξε ρόλο ούτε θετικό ούτε αρνητικό.

-Πώς καταφέρνετε από τη θέση σας σαν Διευθύντρια Πωλήσεων Λύσεων Cloud να κρατάτε στην κορυφή της τεχνολογίας την επιχείρησή στην οποία εργάζεστε; Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται σε μια επιχείρηση για να παραμείνει σε κορυφαίο επίπεδο;

Όλα ξεκινούν από την εταιρική κουλτούρα. Δεν μας είναι αρκετό να πρεσβεύουμε την εξέλιξη και να βοηθάμε τους πελάτες μας να αναπροσαρμόζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε μαζί με αυτούς. Γι’ αυτό στη Microsoft προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα διαρκούς μάθησης, προόδου κι εξέλιξης, αυτό που ονομάζεται “growth mindset”.

Κι αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανοικτό πνεύμα που μας επιτρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας και να βρίσκουμε γρήγορα το σωστό τρόπο να κινηθούμε μπροστά. Επίσης, αξιοποιούμε τη γνώση που υπάρχει στους συνεργάτες μας και σκεφτόμαστε πιο δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Κι αυτό είναι το πλέον σημαντικό για μια εταιρία, να μπορέσει δηλαδή να δημιουργήσει μία κουλτούρα θετική και δημιουργική.

-Πόσο χρήσιμη είναι για την τεχνολογία η κουλτούρα της διαρκούς μάθησης;

Η αντίληψη αυτή περί διαρκούς μάθησης κι εξέλιξης, το λεγόμενο “growth mindset”, γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική αν σκεφτεί κανείς πως η εποχή μας με τις διαρκείς αλλαγές που είναι ταχύτατες και ελάχιστα προβλέψιμες, απαιτεί νέου τύπου δεξιότητες και ο καθένας από εμάς καλείται να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί ανάλογα.

Ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας οι αλλαγές είναι ραγδαίες και ο ρυθμός τους δεν έχει προηγούμενο. Επομένως, άνθρωποι και οργανισμοί καλούνται να δείξουν την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία που απαιτείται. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί μία διαφορετική αντίληψη. Την άποψη ότι οι ικανότητές μας να επιλύουμε σύνθετα προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε τις διαρκείς αλλαγές και τα όποια εμπόδια, είναι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν και να καλλιεργηθούν και ότι κανείς μας δεν μπορεί να θεωρήσει εαυτόν ως ανάξιο να προοδεύσει.

Η κουλτούρα της διαρκούς μάθησης δεν επιτρέπει σε ανθρώπους ή οργανισμούς να καμφθούν από την προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να επιλύσουν ένα πρόβλημα ή να πετύχουν ένα στόχο. Η όποια αποτυχία είναι απλά ένα επιπλέον βήμα στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες, τις υπηρεσίες, τα προϊόντα τους, να δυναμώσουν την ανθεκτικότητά τους, να βελτιώσουν τις μεθόδους τους, να συστηματοποιήσουν τις δράσεις τους. Έτσι, διαθέτουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα ώστε να διορθώνουν με ακρίβεια τις πτυχές του πλάνου τους προκειμένου να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην επόμενη προσπάθεια.

-Σε ένα από τα blog σας στη HuffPost Greece («Η λύση απέναντι στην ανασφάλεια των καιρών: Μια λέξη») μας γράψατε για τη σημασία της λέξης «Ακόμα». Πόσο βοηθά το «ακόμα» στην αντίληψη που έχουμε για τις νέες τεχνολογίες;

Το «ακόμα» είναι η αγαπημένη μου λέξη τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί μου υπενθυμίζει ότι σημασία έχει η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση κι ότι η διαδρομή μπορεί να έχει πιθανές αποτυχίες, απογοητεύσεις, ανασχέσεις, όμως επιβάλλεται η επιμονή και η προσήλωση στον τελικό στόχο.

Το ίδιο ισχύει και με τις νέες τεχνολογίες. Η πληθώρα των τεχνολογικών λύσεων, η διαρκής καινοτομία που παράγεται εντός κι εκτός Ελλάδος, οι συνεχείς αλλαγές επιχειρηματικών μοντέλων, οι νέοι τρόποι πρόσβασης σε τεχνολογικές πλατφόρμες μπορεί να τρομάξουν κάποιους. Γι’ αυτό σημασία έχει η προσαρμοστικότητα όλων μας και η διαρκής προσπάθεια να αναπτύξουμε εκείνες τις δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής μας. Δεξιότητες όπως επιμονή, προσαρμοστικότητα, διάθεση για μάθηση, ανθεκτικότητα είναι σήμερα επιβεβλημένες.

-Γιατί οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να εξελίσσονται τεχνολογικά και με ποια μέσα το καταφέρνουν;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να δραστηριοποιηθούν.

Σήμερα, οι αλλαγές που βιώνουμε είναι τόσο μεγάλες και ο ρυθμός τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ώστε οι αναλυτές ονόμασαν την εποχή μας 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μετά τον ατμό, τον ηλεκτρισμό και την εξέλιξη των ηλεκτρονικών συσκευών, οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως το cloud, τα big data, οι κινητές συσκευές, αλλά και πιο προηγμένες λύσεις όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), αποτελούν τις βασικές παραμέτρους για το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και του παραγωγικού μοντέλου σήμερα.

Μιλάμε πάντα για το λεγόμενο digital transformation – ελληνιστί ψηφιακό μετασχηματισμό. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Πρόκειται για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις:

  • να δυναμώσουν τη σχέση με τους πελάτες τους, αξιοποιώντας τεχνολογίες big data ή ακόμη και AI για να επανασχεδιάσουν τον τρόπο και τις μεθόδους με τις οποίες προσεγγίζουν τους πελάτες τους,
  • να ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους προσφέροντάς τους τα εργαλεία για να είναι περισσότερο παραγωγικοί και να συνεργάζονται αποδοτικότερα
  • να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν εισάγοντας περισσότερους αυτοματισμούς και ταυτόχρονα μειώνοντας λειτουργικά κόστη
  • να μετασχηματίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ταχύτατα για να ανταποκριθούν άμεσα στις προκλήσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού

Οι αναλυτές έχουν καταγράψει ότι σήμερα σε όλους τους κλάδους η τεχνολογία οδηγεί την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων παραγωγικών μοντέλων. Επομένως, όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξελιχθούν τεχνολογικά και μάλιστα άμεσα, καθώς ο κίνδυνος της αδράνειας μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστές οι οποίοι είναι πιο γρήγοροι και πιο ευέλικτοι και θα διακινδυνεύσουν έτσι την επιβίωσή τους.

-Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Microsoft σήμερα όσον αφορά την ψηφιακή ανάπτυξη;

Στη Microsoft είμαστε περήφανοι που η εταιρία μας είναι ηγέτιδα σήμερα στο χώρο του digital transformation και είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Για να το πραγματοποιήσουμε αυτό, έχουμε κι εμείς μετασχηματιστεί ανάλογα. Αυτό το αντιληφθήκαμε γρήγορα και προσαρμόσαμε τη στρατηγική μας αλλά και την κουλτούρα μας ανάλογα ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις απαιτήσεις του ολοένα μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το growth mindset βοήθησε πολύ σε αυτό κι αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της εταιρικής κουλτούρας.

Έπρεπε να το κάνουμε αυτό καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας υπέστη πρώτος τις αλλαγές που επέφερε η 4η βιομηχανική επανάσταση. Για να καταλάβετε την έκταση και την ταχύτητα αυτών των αλλαγών αξίζει να δει κανείς ποιες από τις εταιρίες τεχνολογίας που βρίσκονταν στο δείκτη Fortune 10 το 2000 εξακολουθούν σήμερα να είναι εκεί. Πιστέψτε με, μόνο τρεις παραμένουν!

-Πώς έχει βοηθήσει το cloud στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων σας; Είναι σε ώριμο στάδιο αυτή την εποχή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

To cloud είναι μια τεχνολογία δοκιμασμένη μια και υπάρχει αρκετά χρόνια. Φανταστείτε όλες τις υπηρεσίες για email και συνεργασία που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η Microsoft βρίσκεται σε αυτό το χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τις υπηρεσίες Hotmail, WindowsLive, MSN, κλπ. Η γνώση μας μέσα σε αυτά τα χρόνια από τη διαχείριση τεχνολογίας cloud σε παγκόσμια κλίμακα μας έχει επιτρέψει να εξελίξουμε τις υπηρεσίες αυτές, ώστε να ανταποκρίνονται στα πλέον απαιτητικά standard ποιότητας, αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Όσον αφορά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, το cloud τους επιτρέπει να εργάζονται και να είναι παραγωγικοί από οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Ειδικά σήμερα που βιώνουμε την έξαρση των mobile συσκευών – smartphones, tablets, laptops, κ.λπ. – η δυνατότητα που προσφέρει το cloud σε ομάδες εργαζομένων να μοιράζονται πληροφορίες, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο, να δουλεύουν συνεργατικά πάνω σε projects από απόσταση έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και έχει αυξήσει δραματικά την ταχύτητα με την οποία ανταποκρινόμαστε και παράγουμε έργο.

-Με ποιο τρόπο στηρίζει η Microsoft τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups); Θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με το χώρο αυτό;

Τα startups είναι ένας κλάδος στον οποίο η Microsoft έχει επενδύσει αρκετά, καθώς βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Μόνο στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα του the State of European Tech Magazine για το 2016, ο αριθμός των startups τριπλασιάστηκε. Μάλιστα, η Microsoft ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό νέα συνεργασία με το European Startup Network (ESN) προκειμένου να βοηθήσει με την τεχνολογία της τα ευρωπαϊκά startups να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Για την υποστήριξη των startups διαθέτουμε μέσα από τα προγράμματα BizSpark και BizSpark Plus τις τελευταίες καινοτόμες τεχνολογικές πλατφόρμες, προκειμένου να βοηθήσουμε τα startups να διαθέσουν με ταχύτητα, αξιοπιστία και χαμηλό κόστος τις λύσεις τους στην παγκόσμια αγορά.

Στη χώρα μας λειτουργεί από το 2008 το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, το οποίο έχει όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίξει τεχνικά, πρακτικά και επιχειρηματικά περισσότερα από 300 startups μέσω της παροχής τεχνολογίας, υπηρεσιών mentoring και networking, ενώ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου έχουν φιλοξενηθεί 25 νέες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από τις υποδομές και την τεχνογνωσία, το Κέντρο Καινοτομίας διασυνδέει τις νέες επιχειρήσεις με ένα παγκόσμιο δίκτυο 100.000 περίπου επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και η δυνατότητα επαφής των νέων επιχειρηματιών με venture capitals του εξωτερικού. Τελευταία δε, η ομάδα του Κέντρου Καινοτομίας υποστηρίζει με συνεργατική ανάπτυξη κώδικα προσθέτοντας βαθιά τεχνική γνώση σε πολύ πρόσφατες cutting edge τεχνολογίες, όπως τα bots.

Όσο για τους νέους ανθρώπους, βέβαια και θα τους συμβούλευα να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα εφόσον το επιθυμούν. Πρέπει όμως να καλλιεργηθεί περισσότερο η ανάπτυξη μίας σωστής κουλτούρας γύρω από την επιχειρηματικότητα. Οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν αρκεί να έχεις μια έξυπνη ιδέα για να πετύχεις, αλλά θα πρέπει μαζί να έχεις εντοπίσει την κατάλληλη αγορά και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης, να έχεις καταρτίσει το σωστό πλάνο για την ωρίμανσή της, να έχεις στελεχώσει την ομάδα σου με τους κατάλληλους ανθρώπους, και φυσικά, να είσαι οπλισμένος με υπομονή κι επιμονή.

-Ποιο θα λέγατε πως είναι το κομμάτι στο οποίο η Microsoft πλεονεκτεί έναντι των άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών;

Η Microsoft σήμερα προσφέρει σε οργανισμούς και καταναλωτές ευρεία γκάμα τεχνολογικών λύσεων με στόχο να τους ενδυναμώσουμε και να τους επιτρέψουμε να επιτύχουν περισσότερα.

Αυτό που πιστεύω ότι μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές μας είναι το γεγονός ότι δεν παραμένουμε στατικοί, αλλά εξελισσόμαστε διαρκώς. Διαθέτουμε μία ζωντανή και ανοικτή κουλτούρα, η οποία μας επιτρέπει να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον αλλά κυρίως από τους πελάτες μας. Η κουλτούρα αυτή που εξελίσσεται καθημερινά μας επιτρέπει να καινοτομούμε σε νέες περιοχές, να εφαρμόζουμε και να υλοποιούμε τα σχέδιά μας, να κάνουμε επιλογές και να παίρνουμε αποφάσεις που μπορεί να είναι δύσκολες κάποιες φορές, αλλά κυρίως να επιλύουμε προβλήματα εις όφελος των πελατών μας.

-Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να χτυπήσουν στη ρίζα του το πρόβλημα που λέγεται «ανεργία στην Ελλάδα» και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων κι ο τρόπος επίλυσής του χωράει πολλή συζήτηση.

Θα προσπαθήσω να εστιάσω στην πρόοδο της τεχνολογίας. Σήμερα οι νέες τεχνολογίες όπως το cloud και το mobility, δίνουν τη δυνατότητα, μέσα από τα κατάλληλα εργαλεία, σε νέους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν από εκεί, π.χ. ως προγραμματιστές ή σχεδιαστές. Μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν από εκεί την επιχείρησή τους στοχεύοντας όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά στην παγκόσμια αγορά. Υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τη Microsoft με έδρα τη Λαμία, τα Ιωάννινα, το Βόλο ή την Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι συγκεκριμένοι ρόλοι και ειδικότητες δεν πάσχουν από έλλειψη ζήτησης, αλλά αντίθετα από έλλειψη προσφοράς. Για παράδειγμα, σήμερα στην Ελλάδα παρά το οξύ πρόβλημα της ανεργίας συνολικά, ο κλάδος των προγραμματιστών παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες απασχόλησης και με εξαιρετικά σοβαρές αμοιβές. Αυτό που λείπει είναι οι δεξιότητες που οι εταιρίες απαιτούν σήμερα, όπως ικανότητες προγραμματισμού σε περιβάλλοντα cloud computing, για mobile συσκευές, για big data, κ.λπ. Άλλωστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έλλειμμα γύρω από αυτές τις δουλειές αναμένεται ότι θα είναι 825.000 θέσεις εργασίας ως το 2020. Επομένως, είναι φρόνιμο και σωστό οι νέοι άνθρωποι να στοχεύσουν στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, αλλά και τα Πανεπιστήμιά μας να εκσυγχρονίσουν το πρόγραμμα σπουδών κατάλληλα και να συνδεθούν περισσότερο με την αγορά.

Το «Game Changer in Digital Growth» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου είναι ο Όμιλος ΟΤΕ. Χορηγός του Συνεδρίου η ABB. Υποστηρικτές του Game Changer in Digital Growth είναι οι EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, REGUS, ATHENS TECH COLLEGE και BCA COLLEGE. Επίσημος Αερομεταφορέας της εκδήλωσης είναι η AEGEAN. Χορηγοί επικοινωνίας: Direction Business Network-AdBusiness, Business Today, BusinessNews.gr, Advertising.gr και η The Huffington Post Greece. To συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των GRECA, ΕΜηΠΕΕ και ΙΑΒ.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και τους τρόπους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο www.gamechanger.gr