Ανησυχία για τη νεανική «μανία» με τις επικίνδυνες selfies στη Ρωσία

Ανησυχία για τη νεανική «μανία» με τις επικίνδυνες selfies στη Ρωσία
Angela Nikolau/Instagram

Όλο και περισσότεροι νέοι Ρώσοι προσπαθούν να γίνουν διάσημοι δημοσιεύοντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία επιδίδονται σε απευθείας μετάδοση σε επικίνδυνες δραστηριότητες και όλα αυτά για μία... selfie.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί τους νέους να ακολουθούν αυτή την ριψοκίνδυνη τάση;

«Πήρε μία κάμερα, την έδεσε στο κεφάλι του και άρχισε να ακροβατεί στην άκρη της ταράτσας μίας πολυκατοικίας εννέα ορόφων στη Σιβηρία».

«Με τραβάς με την κάμερα;», ρωτάει τον φίλο του και ξαφνικά πηδάει και μετά προσγειώνεται σε ένα βουναλάκι από χιόνι.

Για καλή του τύχη και προς έκπληξη όλων ο νεαρός δεν τραυματίζεται. Η αστυνομία προειδοποιεί τους περαστικούς που καταγράφουν με την κάμερα του κινητού τους το στιγμιότυπο να απομακρυνθούν, αλλά λίγες ώρες αργότερα το βίντεο με τον ριψοκίνδυνο νεαρό έχει γίνει viral, έχοντας πετύχει εκατομμύρια προβολές στο Youtube.

Και παρά το γεγονός ότι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, πολλοί νέοι στη Ρωσία κάνουν τα πάντα προκειμένου μία ημέρα να γίνουν «αστέρια» των social media. Σε πολλά μέρη της Ρωσίας η πρόσβαση σε ψηλά κτίρια είναι εύκολη και το πρόστιμο για την καταπάτησή τους είναι χαμηλό, αν δεν υπάρχει καθόλου. Και ένας από τους νεαρούς που συμμετέχει σε αυτές τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες αναφέρει, σύμφωνα με το BBC, ότι τέτοιου είδους ακροβατικά τους βοηθούν να μην νιώθουν πλήξη και να γεμίζουν ενέργεια.

Αλλά τι είναι αυτό που οδηγεί στην πραγματικότητα τους νέους στη Ρωσία να τραβούν επικίνδυνες selfies;

Αλεξάντερ Τσερνίκοφ

Ο 23χρονος Αλεξάντερ Τσερνίκοφ έγινε διάσημος όταν τράβηξε ένα βίντεο στο οποίο ο ίδιος απεικονίζεται να αυτοπυρπολείται πάνω στην ταράτσα πενταώροφου κτιρίου, στη συνέχεια να κάνει βουτιά στο κενό και να προσγειώνεται στο χιονισμένο έδαφος.

«Εκεί πάνω νιώθεις ότι στέκεσαι σε μία πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο και αντιλαμβάνεσαι ότι αν κάτι πάει στραβά θα πεθάνεις», λέει ο 23χρονος. «Αλλά ποιος ο λόγος να φοβόμαστε τον θάνατο; Είναι κάτι το αναπόφευκτο. Έρχεται σε όλους μας», προσθέτει.

Bλαντιμίρ Λάπικ και Σάσα Μπίτκοφ

Σε ένα κτίριο της Αγίας Πετρούπολης ο Bλαντιμίρ Λάπικ και ο Σάσα Μπίτκοφ μαθαίνουν στους νέους τα μυστικά του παρκούρ(parkour), γνωστό και ως τέχνη της κίνησης.

Πριν από καιρό έχασαν τον φίλο τους Πάβελ Κασίν, έναν από τους πιο γνωστούς άνδρες στην κοινότητα των φίλων του παρκούρ, την ώρα που εκείνος πραγματοποιούσε επίδειξη ακροβατικών σε μία ταράτσα για τις ανάγκες γυρισμάτων.

Παρόλα αυτά εκείνοι αναφέρουν: «Ήταν ένας τυπικός ελιγμός κάτι που είχε επιχειρήσει χιλιάδες φορές κατά το παρελθόν». «Δεν ξέρουμε τι συνέβη» λέει ο Βλαντιμίρ. «Ίσως αποσπάστηκε για κάποιο λόγο η προσοχή του», συμπληρώνει.

Προσθέτει δεν ότι γνωρίζει συνολικά πέντε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από κτίρια αλλά αυτό δεν τους απομακρύνει από το παρκούρ. «Είμαστε διάσημοι στο διαδίκτυο και έχουμε πολλούς αφοσιωμένους ανθρώπους που μας ακολουθούν και προπονούνται σκληρά για να γίνουν καλύτεροι».

Kυρίλλος Φσελένσκι

A post shared by Kirill Vselensky (@kirbase) on

Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς ριψοκίνδυνους νέους της Ρωσίας. Ο 24χρονος έχει ανέβει σχεδόν σε όλα τα ψηλά κτίρια της χώρας, με εξαίρεση εκείνο του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο και ότι παραβιάζει τον νόμο αλλά ξέρει επίσης ότι οι ποινές είναι ήπιες. Στη Ρωσία οι αρχές αντιμετωπίζουν το θέμα με ελαστικό τρόπο καθώς οι πολιτικοί έχουν επιλέξει να μην ασχοληθούν εκτενέστερα με αυτό.

Ορισμένοι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης μάλιστα έχουν ζητήσει από τον Κυρίλλο να κρεμάσει πανό σε όλα τα ψηλά κτίρια, αλλά εκείνος φυσικά και το αρνείται.

Άνγκελα Νικολάου

Η Άνγκελα Νικολάου έχει περισσότερους από 400.000 followers στο Instagram. Επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό, τη μόδα καθώς διάσημοι χορηγοί ακολουθούν τις περιπέτειες της νεαρής καλλονής στη Ρωσία.

Σε ένα από τα πιο ακραία βίντεό της η Άνγκελα αναρριχήθηκε με τον φίλο της σε ένα από τους πιο υψηλούς γερανούς του κόσμου στην πόλη Tianjin, της Κίνας. Έχει ανέβει σε δεκάδες ψηλά κτίρια όπου επιδίδεται σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Έχει κάνει γιόγκα σε ένα άκρως στενό πρεβάζι, έχει κάνει πιρουέτες σε έναν πυργίσκο και σε ορισμένες περιπτώσεις απλά ποζάρει να χαμογελά ανέμελα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρίσκεται στην κυριολεξία στον αέρα.

Δημοφιλή