Τηλεχειριζόμενο όχημα για προστασία των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής ταραχών

Τηλεχειριζόμενο όχημα για προστασία των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής ταραχών
Bozena

Ανησυχητικές εικόνες από δυστοπικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας φέρνει στο μυαλό το Bozena Riot: Ένα τηλεχειριζόμενο όχημα από τη σλοβακική εταιρεία Bozena, το οποίο προορίζεται να προστατεύει τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής ταραχών με μια μεγάλη, επεκτεινόμενη ασπίδα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί εναντίον του πλήθους σειρά μέσων (δακρυγόνα κλπ).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των International Business Times, η ασπίδα μπορεί να επεκταθεί έτσι ώστε να φτάνει τα 7,5 μέτρα, για να προστατεύει 36 αστυνομικούς, ενώ παράλληλα διαθέτει υπερυψωμένη πλατφόρμα για να μπορούν κάποιοι από αυτούς να έχουν καλύτερη εικόνα του χώρου και να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση απέναντι σε επιτιθέμενους.

Η ασπίδα αυτή έχει θυρίδες για βολές όπλων με πλαστικές σφαίρες, ενώ υπάρχουν επίσης όπλα ψεκασμού με δακρυγόνα και μεγάφωνα. Υπάρχει επίσης επιλογή το όχημα να εξοπλιστεί με εκτοξευτές καπνογόνων και συσκευή παρεμβολών για την παρεμπόδιση της λειτουργίας κινητών τηλεφώνων. Εάν είναι απαραίτητο, η ασπίδα μπορεί να σηκωθεί σε ύψος τριών μέτρων, για να αναπτυχθούν οι αστυνομικοί.

Το Bozena Riot βασίζεται στο Bozena 4, ένα τηλεχειριζόμενο όχημα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Ο χειρισμός είναι δυνατός από ένα άτομο, σε απόσταση μέχρι και δύο χιλιομέτρων. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα, διαθέσιμη είναι και μια επανδρωμένη έκδοσή του, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τη σλοβακική αστυνομία και περιλαμβάνει και κανόνι νερού. Το όχημα αυτό αναπτύχθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού στο ποδόσφαιρο και «βίαιων πολιτικών και κοινωνικών διαδηλώσεων».

Δημοφιλή