Generation N: Οι νέοι κάτω των 30 που αλλάζουν τον κόσμο

Generation N: Οι νέοι κάτω των 30 που αλλάζουν τον κόσμο
Three coworkers working on a computer in the office.
Georgijevic via Getty Images
Three coworkers working on a computer in the office.

Είναι όλοι τους κάτω από 30 κι έχουν ήδη πετύχει κάτι επαναστατικό, ο καθένας στον τομέα του. Η νέα γενιά μεταμορφώνει τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέρος για να ζεις.

Δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Για άλλον το κίνητρο μπορεί να είναι η προσωπική ανέλιξη, η φήμη ή το κέρδος. Άλλος νιώθει την ανάγκη να βελτιωθεί και να βελτιώσει τη ζωή των γύρω του. Κι άλλον τον παθιάζει η απολύτως θεμιτή φιλοδοξία να κατακτήσει την κορυφή σε ό,τι κάνει: νέοι άνθρωποι από το χώρο των επιστημών, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, της τέχνης, των media εργάζονται με ενθουσιασμό και όραμα, δημιουργούν ο καθένας το δικό του success story και προδιαγράφουν με τη δράση τους ένα μέλλον με πιο πολλές ευχάριστες και συναρπαστικές ειδήσεις.

Στις φετινές λίστες του Φορμπς με τους πιο πετυχημένους νέους στον κόσμο υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, ανθρώπων που πριν ακόμη κλείσουν τα 30 -και σε πολλές περιπτώσεις πριν καν συμπληρώσουν τα 20 τους χρόνια- έχουν καταφέρει να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στο πεδίο δράσης τους.

Όμως η γενιά της έμπνευσης, του οράματος, της επίμονης προσήλωσης στο στόχο είναι παρούσα και στην Ελλάδα. Αντιστέκεται στην οικονομική κρίση, παλεύει με θάρρος να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα με όχημα φρέσκιες ιδέες, μέσα από καινοτόμα και υγιή μοντέλα επιχειρηματικότητας. Και δεν είναι μόνη της: βρίσκει συμμάχους - όπως η Nissan που τρέχει το project Generation N , στηρίζοντας τις δημιουργικές προσπάθειες 20 νέων ομάδων και ανθρώπων.

Αξίζει να δείτε τα video που παρουσιάζουν τις 20 συμμετοχές στο και να ψηφίσετε έως και 10 ανθρώπους ή/ και ομάδες που θα κερδίσουν ένα αυτοκίνητο Nissan για έναν χρόνο και θα αποτελούν πρέσβεις της Generation N. Ψηφίζοντας, παίρνετε μέρος στην κλήρωση που θα αναδείξει τρεις νικητές, οι οποίοι κερδίζουν ένα ταξίδι δύο ημερών στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Ας κάνουμε όμως μερικά "κλικ" σε περιπτώσεις του εξωτερικού.

1. Ο Konstantin Batygin, αστρονόμος από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, υπέδειξε πέρυσι μαζί με έναν συνάδελφό του ότι το ηλιακό μας σύστημα δεν αποτελείται μόνο από οχτώ πλανήτες όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και από έναν ένατο, ο οποίος έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα και βρίσκεται σε αργή ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο. Αυτός ο ένατος πλανήτης δεν είναι δυνατό ακόμη να εντοπιστεί μέσω παρατήρησης, αλλά η αστρονομική κοινότητα κάθε άλλο παρά αποκλείει πια την ύπαρξη του.

2. Οι φορητές συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα όταν αθλούμαστε, για να καταγράψουμε στοιχεία όπως η απόσταση που διανύουμε, οι καρδιακοί μας παλμοί και η ταχύτητα σε λίγο θα μοιάζουν πρωτόλειες. Ήδη η εταιρεία Humon, που ιδρύθηκε από τον Alessandro Babini, παρουσίασε μία συσκευή επόμενης γενιάς για αθλητές η οποία, μετρώντας τα επίπεδα οξυγόνου στους μύες, προσδιορίζει το βαθμό καταπόνησης που υφίσταται ένας αθλητής και το αν το μυϊκό του σύστημα έχει επανέλθει ώστε να μπορεί να συνεχίσει την προπόνηση. "Όταν ιδρύσαμε αυτή την εταιρεία", λέει ο Babini, "οραματιζόμασταν το πώς θα είναι ο κόσμος σε 10 χρόνια και στο μυαλό μας δεν υπήρχε αμφιβολία ότι όλοι μας θα φοράμε κάποια hi-tech συσκευή που θα παρακολουθεί σωματικές μας παραμέτρους, βοηθώντας μας να είμαστε πιο υγιείς και να διατηρούμαστε σε φόρμα. Στο μέλλον αυτοί οι παράμετροι θα έχουν να κάνουν και με δεδομένα όπως τα επίπεδα βιταμινών, ορμονών και γαλακτικού οξέος στο σώμα μας".

3. Ο Matthew De Silva κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μέθοδο που επινόησε προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικούς όγκους. Η εταιρεία του, Notable Labs, δέχεται δείγματα καρκινικών όγκων, τα αναλύει στα εργαστήρια της δοκιμάζοντας χιλιάδες συνδυασμούς φαρμάκων για να βρει ποιο σχήμα λειτουργεί αποτελεσματικότερα και τα αποτελέσματα στέλνονται στους ογκολόγους. Ο De Silva αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία όταν ο πατέρας του διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο.

4.Η Παριζιάνα Mathilde Collin εντόπισε έγκαιρα την αδυναμία του παραδοσιακού e-mail να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας των εταιρειών και έστησε τη Front, μια start up που ιδρύθηκε στη Γαλλία -πλέον έχει έδρα την Καλιφόρνια- και προσφέρει ένα συλλογικό ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο για επιχειρήσεις. "Το e-mail φτιάχνει φτιάχτηκε για επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων, όχι μεταξύ ομάδων", λέει Collin. Η Front ενοποιεί πάνω από 20 πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως το Twitter, το facebook, το Yelp και το Instagram και κάνει τα e-mail πιο έξυπνα και συνεργατικά. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις έχουν συμβληθεί μαζί της, πληρώνοντας από 16 έως 49 δολάρια για κάθε χρήστη τους.

5. Μόλις στα 15 της, η Καναδέζα Ann Makosinski έφτιαξε το Hollow Flashlight, έναν πρωτοποριακό φακό που μετατρέπει τη θερμότητα του σώματος σε ηλεκτρισμό για τη τροφοδοσία ενός λαμπτήρα LED χωρίς την ανάγκη μπαταριών. Η ιδέα για την εφεύρεσή της προέκυψε όταν ένας φίλος της από τις Φιλιππίνες της είπε ότι δυσκολευόταν στο σχολείο, καθώς δεν είχε χρόνο να διαβάσει στη διάρκεια της ημέρας, ούτε φως στη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα η Ann είναι δευτεροετής στο πανεπιστήμιο κι έχει ήδη κάνει μια δεύτερη εφεύρεση που, μετατρέποντας σε ηλεκτρισμό τη θερμότητα που εκλύεται από τα ζεστά ροφήματα, μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός iPhone από 10 έως 30 λεπτά. Όσο για το Hollow Flashlight, στόχος της είναι να το προμηθεύει δωρεάν σε ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου που το έχουν ανάγκη.

6. Το Ava είναι μια εφαρμογή των Skinner Cheng, Pieter Doevendans και Thibault Duchemin που επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής να επικοινωνούν αβίαστα με τους άλλους, ακόμη και υπό απαιτητικές συνθήκες, όπως όταν βρίσκονται σε μια μεγάλη παρέα, σε ένα εργασιακό meeting ή σε μια παράδοση στο πανεπιστήμιο. Η εφαρμογή μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε κείμενο που εμφανίζεται στις οθόνες των συσκευών όσων συμμετέχουν στη συζήτηση. Πώς προέκυψε η ιδέα; Ο CEO της εταιρείας, Duchemin, ήταν το μόνο άτομο στην οικογένειά του με ακέραιη την αίσθηση της ακοής. Άρχικά η εταιρεία του είχε μελετήσει την κατασκευή έξυπνων γαντιών που θα μετέφραζαν σε λόγο τη νοηματική γλώσσα.

7. Ο Thomas Healy σχεδίασε ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας που εγκαθίσταται σε βαριά οχήματα τα οποία διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Η συσκευή του ανακτά την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά το φρενάρισμα και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 30%, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε λίγους μήνες. Η παραγωγή της ξεκινά μέσα στο 2017.

Πέρα από τις διεθνείς επιτυχημένες περιπτώσεις, υπάρχουν και οι ελληνικές, που χρειάζονται την συμβολή σου στο να αναδειχθούν και να “λάμψουν” παραπάνω, όπως τους πρέσβεις της Generation N . Mια γενιά που βρήκε το σθένος μέσα στην κρίση να ανακαλύψει όχι μόνο το επιχειρηματικό αλλά και το ανθρώπινό της πρόσωπο.