Ένωση Αρχαιολόγων:«Mη αναστρέψιμη απώλεια η καταστροφή της μοναδικής στέγης του τεμένους Βαγιαζήτ»

Ένωση Αρχαιολόγων:«Mη αναστρέψιμη απώλεια η καταστροφή της μοναδικής στέγης του τεμένους Βαγιαζήτ»
eurokinissi

«Η ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του κυρίαρχου στοιχείου του μνημείου από την πυρκαγιά είναι δυστυχώς μια μη αναστρέψιμη απώλεια, την οποία καμία "αποκατάσταση" δεν μπορεί να αναπληρώσει» τονίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς», αναφερόμενη στην καταστροφή από πυρκαγιά της μοναδικής στέγης του Μεγάλου Τεμένους του Διδυμοτείχου «για τη συντήρηση και αποκατάσταση του οποίου είχαν καταβληθεί προσπάθειες επί σειρά ετών από το ΥΠΠΟΑ».

«Αφού αναζητηθούν τα αίτια αυτής της καταστροφής από τους αρμoδίους θα πρέπει να αναζητηθεί με νηφαλιότητα ο καλύτερος τρόπος στέγασης του τεμένους. Απώλειες μνημείων τέτοιας σημασίας συνιστούν επώδυνη υπενθύμιση της ευαισθησίας του πολιτιστικού μας αποθέματος και της ανάγκης διαρκούς μέριμνας για την προστασία του» σημειώνει η «Ηώς».

«Το Μεγάλο Τέμενος, το λεγόμενο τέμενος Βαγιαζήτ, ιδρύθηκε το 1420, από τον σουλτάνο Μεχμέτ Α, γιο του Βαγιαζήτ του Kεραυνού. Η εντυπωσιακή δρύινη πυραμιδοειδής στέγη, η οποία εδραζόταν με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα επάνω στους εξωτερικούς τοίχους και σε τέσσερις ογκώδεις πεσσούς, αποτελούσε μοναδικό δείγμα από άποψη διαστάσεων, τυπολογίας και ιστορικής αξίας σε όλη την οθωμανική αρχιτεκτονική» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δημοφιλή