Φάτε όση σοκολάτα προλαβαίνετε γιατί μετά από αυτό το βίντεο δεν θα τη ξαναδείτε με το ίδιο μάτι

Φάτε όση σοκολάτα προλαβαίνετε γιατί μετά από αυτό το βίντεο δεν θα τη ξαναδείτε με το ίδιο μάτι
Deanna Pucciarelli

Στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς, η σοκολάτα είναι το νούμερο ένα έδεσμα που μπορεί με μια μόνο μπουκιά να γλυκάνει τη ψυχή μας, να μας φτιάξει τη διάθεση, να κάνει, γενικότερα, τη ζωή μας πιο όμορφη. Λίγοι όμως γνωρίζουν την πραγματική ιστορία της σοκολάτας. Μια ιστορία που όχι μόνο δεν ήταν πάντα γλυκιά αλλά έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξαθλίωση της ζωής πολλών ανθρώπων στον κόσμο.

Η Deanna L. Pucciarelli, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο Ball State University, δημιούργησε ένα Ted-Ed βίντεο στο οποίο, χρησιμοποιώντας υπέροχο animation και αφήγηση, εξιστορεί την καθόλου αθώα ιστορία της σοκολάτας.

«Μαζί με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, υπήρξαν και τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η αφήγηση σε ένα σημείο του βίντεο. «Πολλές από τις φυτείες (κακάο) σε όλη τη Δυτική Αφρική, η οποία προμηθεύει τις δυτικές εταιρείες, χρησιμοποιούν σκλάβους και παιδική εργασία, ενώ εκτιμάται πως αυτό έχει επηρεάσει τις ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών. Πρόκειται για ένα περίπλοκο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις προσπάθειες από μεγάλες εταιρείες σοκολάτας να συνεργαστούν με τις αφρικανικές χώρες για τη μείωση της παιδικής εργασίας».

Δείτε το τρομερά ενδιαφέρον βίντεο παρακάτω και θυμηθείτε όσα μάθατε από αυτό την επόμενη φορά που θα απολαμβάνετε μια λαχταριστή μπάρα σοκολάτας.