Ορόσημο η 7η Απριλίου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Ορόσημο η 7η Απριλίου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
Greek Minister of Finance Euclid Tsakalotos attands a round table during an Informal Meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (Informal ECOFIN) in Bratislava, Slovakia on September 09, 2016. / AFP / VLADIMIR SIMICEK (Photo credit should read VLADIMIR SIMICEK/AFP/Getty Images)
Greek Minister of Finance Euclid Tsakalotos attands a round table during an Informal Meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (Informal ECOFIN) in Bratislava, Slovakia on September 09, 2016. / AFP / VLADIMIR SIMICEK (Photo credit should read VLADIMIR SIMICEK/AFP/Getty Images)
VLADIMIR SIMICEK via Getty Images

Δρόμο γεμάτο εμπόδια και γρίφους πρέπει να διανύσει η κυβέρνηση έως το τέλος της διαδρομής που θα σημάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για τα επιπλέον μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Οικονομία μετά το 2018. Η «συμφωνία εμπιστευτικότητας» για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, επιτρέπει ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με τις λεπτομέρειες στα ανοιχτά μέτωπα.

Το κλίμα το οποίο εκπέμπουν οι περισσότεροι παράγοντες είναι ότι μια τεχνική συμφωνία είναι εφικτή τις επόμενες εβδομάδες. Από τη μεριά της η Κομισιόν διά του εκπροσώπου του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, έβαλε στο τραπέζι και συγκεκριμένη ημερομηνία. Η 7η Απριλίου αποτελεί τόσο για τις Βρυξέλλες, όσο και για την Αθήνα το μεγάλο στόχο προκειμένου μέχρι τότε κυβέρνηση και δανειστές να έχουν καταλήξει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το νέο ορόσημο τεχνικά μοιάζει να είναι εφικτό, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Ο χρόνος που πέρασε από την λήξη του Eurogroup της 20ής Μαρτίου ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός, όπως αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν όλες τις εξελίξεις.

Ωστόσο, ο χρόνος ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας θα κριθεί από τις πολιτικές ισορροπίες που θα επικρατήσουν στο εσωτερικό των δανειστών μέσα από τις συμμαχίες και τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι πρωταγωνιστές

Το κυρίαρχο στοιχείο το οποίο ενώνει το στρατόπεδο των δανειστών είναι η αποδοχή από την πλευρά των «σκληροπυρηνικών» της Ευρώπης όλων των απαιτήσεων για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τις οποίες έχει προβάλλει το ΔΝΤ. Από την πλευρά του το Ταμείο έχει αποδεχτεί πλήρως τις απαίτηση για υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων το επόμενο διάστημα, γεγονός που το οδήγησε στις ασφυκτικές απαιτήσεις για την κυβέρνηση.

Συνεννόηση έχει επιτευχθεί μεταξύ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο μέτωπο των εργασιακών, με την Κεντρική Τράπεζα να έχει το τελευταίο διάστημα προσεγγίσει ιδιαίτερα το Ταμείο αναφορικά με τη θέση που αυτό έχει πάρει στη διαπραγμάτευση στα περισσότερα ανοιχτά θέματα . Το ρόλο του ισορροπιστή επιχειρεί να παίξει η Κομισιόν, η οποία ωστόσο έχει εξελιχτεί σε παίχτη με «χαμηλή διαπραγματευτική βαρύτητα».

Ρόλο παρατηρητή κρατά το ΔΝΤ στη συζήτηση αναφορικά με τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, καθώς έχει αποδεχτεί τις απαιτήσεις τις οποίες υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς. Αντίστοιχα, σε διαδικασία με ένα πρωταγωνιστή εξελίχθηκαν και οι συζητήσεις σχετικά με το Ασφαλιστικό. Οι απαιτήσεις του Ταμείου ήταν πολύ συγκεκριμένες, έχοντας μάλιστα ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ασφαλιστικό θα κρίνει και την τύχη της αξιολόγησης.

Τα επόμενα βήματα

Η επίσημα δηλωμένη πρόθεση όλων των πλευρών είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το επιθυμητό θα ήταν οι τεχνικές λεπτομέρειες να έχουν ολοκληρωθεί πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, προκειμένου εκεί να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του Ταμείου σχετικά με το μέλλον του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Εξαιτίας των εορτών του Πάσχα στις 16 Απριλίου, η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μοιάζει να είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να μην υπάρξουν νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις, γεγονός το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ειδικά από τη στιγμή που τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικαστικά θέματα κρίνονται από τις πολιτικές ισορροπίες τόσο στην Αθήνα, όσο και στα κέντρα αποφάσεων των τεσσάρων Θεσμών.

Δημοφιλή