Η Ιταλία συζητά τη θέσπιση άδειας περιόδου αλλά πολλοί ανησυχούν πως θα αποβεί μπούμερανγκ για τις γυναίκες

Η Ιταλία συζητά τη θέσπιση άδειας περιόδου για τις εργαζόμενες γυναίκες
young woman sitting in the bedroom on a bed and holding her stomach,abdominal pain
young woman sitting in the bedroom on a bed and holding her stomach,abdominal pain
elenaleonova via Getty Images

Η Ιταλία πιθανότατα να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ αλλά και του δυτικού κόσμου στην οποία θα προβλέπεται δια νόμου η χορήγηση αναρρωτικής άδειας σε εργαζόμενες γυναίκες που κατά τις ημέρες της περιόδου έχουν έντονους πόνους. Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητείται και κατά πληροφορίες θα επιτρέπει τρεις ημέρες το μήνα αποχή από την εργασία και η χορήγηση της άδειας-κατόπιν αιτήσεως- θα είναι δεσμευτική για όλες τους εργοδότες.

Η είδηση έγινε δεκτή στα social media με πολλά θετικά σχόλια αφού αποτιμάται ως ένα θετικό βήμα για τις γυναίκες που υποφέρουν από κράμπες ή άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν την έμμηνο ρήση και βιώνονται «μεγεθυμένα» όταν οι γυναίκες πρέπει παράλληλα να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Δεν έλειψαν όμως και τα αρνητικά σχόλια ακόμη και από τις ίδιες τις γυναίκες που θα ευεργετούνταν εάν ένας τέτοιος νόμος περνούσε.

Αυτό καθώς πολλές ανησυχούν πως η επιβολή μιας τέτοιας νομοθεσίας ίσως αποβεί μπούμερανγκ για τις ίδιες αφού η μετ' αποδοχών άδεια κάθε μήνα θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών και έτσι να προτιμούνται οι άνδρες. Αυτό μάλιστα σε μια χώρα όπου εργάζεται το 65% των γυναικών έναντι του 72% που είναι ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο μάλιστα έχει διχάσει και τα ΜΜΕ με γυναικεία περιοδικά όπως πχ την ιταλική έκδοση του Marie Claire να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ και το Donna Moderna να εγείρει τον προβληματισμό που εξέφρασαν ήδη πολλές γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται πως «στα χαρτιά» τουλάχιστον η Ιταλία έχει αρκετούς νόμους προς στήριξη των εργαζόμενων γυναικών όπως υποχρεωτική χορήγηση άδειας μητρότητας μετ' αποδοχών (80% του μισθού με το κόστος να βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα) για 5 μήνες. Υπάρχει επιπροσθέτως η δυνατότητα χορήγησης και επιπλέον έξι μηνών – και στα δύο φύλα- γονικής άδειας αλλά η αμοιβή είναι μειώνεται στο 30% του μισθού.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική αφού πολλές Ιταλίδες είτε δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, επειδή προτιμούνται οι άντρες, είτε χάνουν τη δουλειά τους αφού γίνουν μητέρες αφού σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας μια στις τέσσερις γυναίκες απολύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και μάλιστα παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Δημοφιλή