Ποιος απήγαγε τον γιο του προέδρου της Σλοβακίας; Ξανά στο προσκήνο ένα άλυτο πολιτικό μυστήριο 20 χρόνων

Ποιος απήγαγε τον γιο του προέδρου της Σλοβακίας; Ξανά στο προσκήνο ένα άλυτο πολιτικό μυστήριο 20 χρόνων
SLOVAKIA - SEPTEMBER 29: Interview of Michal Kovac in Bratislava, Slovakia on September 29, 1993. (Photo by Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images)
SLOVAKIA - SEPTEMBER 29: Interview of Michal Kovac in Bratislava, Slovakia on September 29, 1993. (Photo by Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images)
Daniel SIMON via Getty Images

Toν Αύγουστο του 1955, ένοπλοι σταμάτησαν τον Michal Kovac Jr, γιο του πρόεδρου της τότε πρόσφατης ανεξάρτητης Σλοβακίας, του έβαλαν χειροπέδες και τον ανάγκασαν να πιει δύο μπουκάλια κρασί προτού αρχίσουν να οδηγούν προς άγνωστο προορισμό.

Όταν ο Michal Kovac Jr προσπάθησε να πηδήξει έξω από το αυτοκίνητο, εκείνοι τον χτύπησαν και τον ακινητοποίησαν με ένα όπλο αναισθητοποίησης.

Ο 34χρονος Kovac ξύπνησε στην Αυστρία, όπου η αστυνομία τον συνέλαβε στο πλαίσιο των ερευνών των γερμανικών αρχών για οικονομικά σκάνδαλα. Είπαν ότι εντόπισαν τα ίχνη του από έναν Σλοβάκο πληροφοριοδότη.

Το δικαστήριο της Αυστρίας σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάνθηκε ότι ο 34χρονος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, κρίνοντας παράνομο τον τρόπο κράτησής του. Δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Η σλοβακική αστυνομία και αξιωματούχοι της δικαιοσύνης που ανέλαβαν τη διερεύνηση της απαγωγής του απογοητεύτηκαν όταν ο βασικός μάρτυρας-κλειδί της υπόθεσης σκοτώθηκε σε ένα όχημα που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Παρ΄ όλα αυτά κατάφεραν να προετοιμάσουν ένα κατηγορητήριο το οποίο διέρρευσε αργότερα.

Αυτό που έγινε γνωστό ήταν πως στο έγκλημα ενεπλάκησαν κακοποιοί που είχαν προσληφθεί από τις σλοβακικές μυστικές υπηρεσίες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Ivan Lexa, το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, Vladimir Meciar.

Ο πρόεδρος Kovac ήταν πολιτικός αντίπαλος του Meciar. Προτού ωστόσο απαγγελθούν κατηγορίες στους εμπλεκόμενους, ο Meciar πέρασε έναν νόμο αμνηστίας, «θάβοντας» επί της ουσίας την υπόθεση. Ο Meciar, πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και περνάει τις ημέρες του στο ήσυχο εξοχικό του, που το βάπτισε «Ηλέκτρα».

Στις 2 Μαρτίου, πρόκειται όμως να κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ «Απαγωγή» (Unos) που αναμένεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση.

Ο κ. Meciar συνεπώς αναγκάστηκε να εμφανιστεί στην τηλεόραση προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 63% των Σλοβάκων είναι υπέρ της κατάργησης του νόμου αμνηστίας και ο νυν πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico ανακοίνωσε ότι θα το πράξει στις 13 Μαρτίου.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το έγκλημα και οι αδικίες μπορούν να τιμωρηθούν, ακόμη και μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Milan Stranava, παραγωγός της ταινίας. «Κάθε τιμωρία θα έρθει έστω και ετεροχρονισμένα» για τον πρόεδρο Kovac που πέθανε τον Οκτώβριο το 2016.

Πηγή: The Economist

Δημοφιλή