Στον «αέρα» η πληρωμή 150.000 παλαιών και νέων συνταξιούχων, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται έγγραφο του ΕΦΚΑ

Στον «αέρα» η πληρωμή 150.000 παλαιών και νέων συνταξιούχων, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται έγγραφο του ΕΦΚΑ
sooc

«Δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» αυτά αναφέρονται σε έγγραφο-σοκ από τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου και όπως φαίνεται βάσει αυτού τινάζεται στον αέρα η πληρωμή 150.000 παλιών και νέων συνταξιούχων από τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα με διορία να δοθούν ως τον Οκτώβριο του 2017.

Σύμφωνα το έγγραφο αυτό (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Η παραδοχή ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Τα χρήματα αυτά είναι πιθανό να χαθούν ή τουλάχιστον να διατεθεί ένα πολύ μικρό μέρος τους για τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, ακόμη και αν καταβληθεί υπερ-προσπάθεια από τις υπηρεσίες, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά παρατηρείται και έλλειψη συνεννόησης, υπογραμμίζει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες».

«Πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι», αναφέρει σε άλλο σημείο στο έγγραφο ο διοικητής του ΕΦΚΑ προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, είτε όσον αφορά τη στέγαση και την μετακίνηση προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία».

Ακόμη επισημαίνεται το χάος που επικρατεί με τα μητρώα των ασφαλισμένων, όπως και ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία της τρόικας.

Όπως σημειώνεται, η εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί με την ΗΔΙΚΑ, πιθανότατα επειδή δεν έχει εξοφληθεί για υπηρεσίες που έχει ολοκληρώσει και για αυτό το λόγο ο διοικητής του ΕΦΚΑ προτείνει να επιστρατευτεί το έμπειρο προσωπικό πληροφορικής από το πρώην ΙΚΑ.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει να απαντήσει, πρόκειται για έγγραφο κόλαφο, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι αδύνατο να έχουν διεκπεραιωθεί ως τον Οκτώβριο τόσες χιλιάδες συντάξεις.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ανικανότητα της κυβέρνησης και έκανε γνωστό πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως αυτό για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί είδηση αλλά καθημερινότητα. Όπως είπε είναι ντροπή για ένα ευνομούμενο κράτος να χρειάζεται πάνω από 2 χρόνια να αποδώσει μία σύνταξη.

Έκανε γνωστό ότι από τις 150.000 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα οι 95 είχαν κατατεθεί πριν το νόμο Κατρούγκαλου και οι 55 χιλιάδες μετά. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε πως το προσωπικό δεν επαρκεί.

Η απάντηση του διοικητή του ΕΦΚΑ

Εν τω μεταξύ ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, επιβεβαίωσε σύμφωνα με τον Σκάι, το έγγραφο λέγοντας πως πρόκειται για μια καταγραφή των υπαρχουσών προβλημάτων και την επισήμανση αυτών προς τα στελέχη του ταμείου για να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Ωστόσο τόνισε πως παραμένει το χρονοδιάγραμμα έως τον Οκτώβριο και ότι από τις 95.000 συντάξεις έχουν πληρωθεί οι 40.000.

Δημοφιλή