Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει τις κατευθυντήριες για τις διαπραγματεύσεις του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει τις κατευθυντήριες για τις διαπραγματεύσεις του Brexit
Flags of the United Kingdom and the European Union.Brexit concept.
Flags of the United Kingdom and the European Union.Brexit concept.
egal via Getty Images

Η ΕΕ ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου στο οποίο περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το Brexit.

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει σήμερα (Παρασκευή) στη Μάλτα.

Στο μεταξύ όμως η Βρετανία καλείται να σεβαστεί όλες τις νομικές και οικονομικές της δεσμεύσεις προς την ΕΕ.

Όταν εγκριθούν από τους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής στις 29 Απριλίου, οι κατευθυντήριες αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για τις συνομιλίες που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί ότι θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες.

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι το προσχέδιο εκφράζει την επιμονή εξ αρχής των 27 για μια «ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», δηλαδή ότι η Βρετανία θα έχει πιό περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές της ΕΕ εάν αρνηθεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών κανόνων και κοινών συνεισφορών στον προϋπολογισμό.

Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ συμφώνησαν ότι «στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό συνεργάτη της ΕΕ».

Αφού η Μέι έστειλε επιστολή στον Τουσκ την Τετάρτη να επιβεβαιώσει την αποχώρηση της Βρετανίας, οι ηγέτες είπαν σε ανακοίνωσή τους, «Η Ένωση θα λειτουργήσει ως ένα σώμα και θα προφυλάξει τα συμφέροντά της. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η μείωση της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας και τα κράτη-μέλη».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή