Παρακολουθήστε τα 125.000 χρόνια ανθρώπινης μετανάστευσης σε 1 λεπτό

Παρακολουθήστε τα 125.000 χρόνια ανθρώπινης μετανάστευσης σε 1 λεπτό

Tεστ DNA που έγιναν σχεδόν σε 1.000 ανθρώπους έδειξαν ότι ο πληθυσμός που μετανάστευσε πριν από 50.000 με 80.000 χρόνια από την Αφρική δεν ήταν αφρικανικής καταγωγής.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Νature, αναλύει τα δείγματα DNA που πήραν οι γενετιστές από ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι κατέληξαν όλοι στο ίδιο συμπέρασμα.

Το βίντεο που ακολουθεί παράχθγηκε στο πανεπιστήμιο της Χαβάη και δείχνει την εξάπλωση του ανθρώπινου είδους σε όλο τον κόσμο σε μία περίοδο 125.000 χρόνων.

Το βίντεο δείχνει μικρές ομάδες των ανθρώπων που έζησαν στην Αραβική Χερσόνησο πριν από περίπου 120.000 χρόνια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολλοί από αυτούς πέθαναν ωστόσο τα γονίδιά τους δεν κληρονομήθηκαν από τους σύγχρονους ανθρώπους.

Όμως, πριν από περίπου 80.000 χρόνια η έξοδος από την Αφρική επιταχύνθηκε ραγδαία, με τους ανθρώπους να εξαπλώνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Tι οδήγησε σε αυτό το κύμα μετανάστευσης

Οι ομάδες ερευνητών διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ήταν η πιθανή αιτία για τη μαζική μετανάστευση από την Αφρική.

Οι Λούκα Παγκάνι και Μάιτ Μετσπάλου από το ερευνητικό κέντρο Estonian Biocentre εξηγούν οι πρώιμοι μετανάστες άφησαν την Αφρική όταν οι μεταβολές στην περιστροφή της Γης οδήγησαν στην αύξηση των βροχοπτώσεων και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στις περιοχές που σήμερα καλύπτει απλά η έρημος. Αυτές οι κλιματικές διακυμάνσεις δημιούργησαν τους «πράσινους διαδρόμους» που ήταν πλούσιοι σε βλάστηση και πόσιμο νερό.

Αυτοί οι διάδρομοι επέτρεψαν στους πρώτους ανθρώπους να διασχίσουν περιοχές στην Αραβική Χερσόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο που προηγουμένως θεωρούνταν πολύ εχθρικές για να υποστηρίξουν την ανθρώπινη ζωή.

Δημοφιλή