Το «χαμένο ημερολόγιο» του Λόρδου Βύρωνα: Ανασυνθέτοντας σπαράγματα από τη ζωή του ρομαντικού ποιητή

Το «χαμένο ημερολόγιο» του Λόρδου Βύρωνα: Ανασυνθέτοντας σπαράγματα από τη ζωή του ρομαντικού ποιητή

Μια ξεχωριστή ανάγνωση στην ιστορική μορφή του Λόρδου Βύρωνα επιχειρεί η φωτογράφος Μαρία Στέφωση, ανασυνθέτοντας σπαράγματα από τη ζωή του ρομαντικού ποιητή. Ο Βύρωνας, που έφυγε από τη ζωή μόλις 37 ετών στο Μεσολόγγι, «αποκαλύπτεται» μέσα από τις περιπλανήσεις και τους κρυμμένους πόθους του σε μια σειρά από εικόνες, που λειτουργούν ημερολογιακά, διατηρώντας την εικαστική τους αυτοτέλεια. Η δημιουργός δεν περιορίστηκε σε μια προσωπική εικονογράφηση του ποιητικού έργου του Βύρωνα∙ ταξίδεψε στο Μεσολόγγι, αναζητώντας με το φακό της να συναντήσει το βλέμμα του ποιητή: «Γνώριζα αυτά που λίγο πολύ ξέρουμε από την ιστορία και ειδικά το κομμάτι που αφορά την παραμονή του στο Μεσολόγγι. Οπότε, χρειάστηκε να διαβάσω αρκετά βιβλία που αναφέρονταν στη ζωή του».

«Ο Βύρωνας όταν έφτασε στο Μεσολόγγι, όπως ο ίδιος αναφέρει, προσπάθησε με το κύρος του να φέρει μια ισορροπία στις σχέσεις των Ελλήνων εκείνη την στιγμή γιατί ήταν διασπασμένοι σε δυο αντίπαλες φατρίες. Αντίκρισε μια πόλη σε άσχημη κατάσταση από άποψη οργάνωσης. Διάβασα ότι το ημερολόγιο που κρατούσε, καταστράφηκε μετά τον θάνατό του από τους κληρονόμους του».

«Έτσι, ήμουν ελεύθερη να επινοήσω ένα ημερολόγιο, στέκοντας σε σταθμούς της ζωή του που μου φάνηκαν σημαντικοί. Ξεκινάω από τη ζωή του στα σαλόνια της λονδρέζικης αριστοκρατίας, ακολουθούν η φυγή του στην Ευρώπη και η παραμονή του στην Ιταλία, το ταξίδι του στην Κεφαλλονιά πριν το πέρασμα στην Ελλάδα, η άφιξη στο Μεσολόγγι και η προσπάθειά του να φανεί χρήσιμος στην υπόθεση του αγώνα ως τον θάνατό του».

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν το «ημερολόγιο»; «Οι σελίδες δεν αφορούν το ποιητικό έργο του Βύρωνα, αλλά τις σημαντικές στιγμές της ζωής του όπως τις επέλεξα. Νομίζω ότι λειτουργούν σαν αυτόνομες εικόνες, γιατί έφτιαξα πρώτα τις σελίδες με τον «σταθμό» από τη ζωή του που ήθελα, και κατόπιν βρήκα το κείμενο από την βιβλιογραφία που ταίριαζε».

Σήμερα είναι επίκαιρος ο Βύρωνας; «Στο τελευταίο του βιβλίο “ο πόλεμος του Μπάιρον”, ο μελετητής του ποιητή Roderick Beaton μας παρουσίασε τον Βύρωνα σαν μια συγκροτημένη πολιτική προσωπικότητα, που ήθελε να προσφέρει στην επαναστατική Ελλάδα».

«Δεν γνωρίζω αν είναι επίκαιρος σήμερα, αλλά εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι τα παράτησε όλα για μια ιδέα, κάτι δύσκολο εκείνη την στιγμή. Θέλησε να βοηθήσει και, μέσα στο μεγάλο κύμα του φιλελληνισμού, υπήρξε ο κορυφαίος όλων. Πίστευε στο όραμά του να φανεί χρήσιμος στον αγώνα των Ελλήνων και θυσιάστηκε γι’ αυτό. Ποιος έχει σήμερα όραμα;».

Το «ημερολόγιο» της Μαρίας Στέφωση παρουσιάζεται σε ομαδική έκθεση στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, σε συνεργασία με την γκαλερί «Αργώ», από τις 7 Απριλίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν ακόμη, οι Κωστής Μουδάτσος, Βασίλης Παπασάικας, Σμαράγδα Παπούλια, Κώστας Ράμμος, Γιώργος Σακκάς, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Κώστας Χαραλαμπίδης.

Δημοφιλή