Η Μόσχα ανέστειλε τη συμφωνία με Ουάσιγκτον για την ασφάλεια στον συριακό εναέριο χώρο

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμφωνία με Ουάσιγκτον για την ασφάλεια στον συριακό εναέριο χώρο
US President Donald Trump delivers a statement on Syria from the Mar-a-Lago estate in West Palm Beach, Florida, on April 6, 2017.Trump ordered a massive military strike against a Syria Thursday in retaliation for a chemical weapons attack they blame on President Bashar al-Assad. A US official said 59 precision guided missiles hit Shayrat Airfield in Syria, where Washington believes Tuesday's deadly attack was launched. / AFP PHOTO / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)
US President Donald Trump delivers a statement on Syria from the Mar-a-Lago estate in West Palm Beach, Florida, on April 6, 2017.Trump ordered a massive military strike against a Syria Thursday in retaliation for a chemical weapons attack they blame on President Bashar al-Assad. A US official said 59 precision guided missiles hit Shayrat Airfield in Syria, where Washington believes Tuesday's deadly attack was launched. / AFP PHOTO / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)
JIM WATSON via Getty Images

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία αναστέλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Οι ενέργειες που ανέλαβαν σήμερα οι ΗΠΑ καταστρέφουν περαιτέρω τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Χωρίς να ασχοληθούν με το να διαλευκάνουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς μια επίδειξη ισχύος (…) εναντίον μιας χώρας που μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» που βασίσθηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Πούτιν θα συνεδριάσει με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας αργότερα σήμερα την Παρασκευή για να συζητήσουν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι: «Δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας» αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αεροπορικού και αμυντικού ενδιαφέροντος στο έδαφος της Συρίας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας εκτίμησε ότι τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία δεν είναι πιθανό να έχουν επίπτωση στην επικείμενη επίσκεψη στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει την επίσκεψη Τίλερσον, πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διάλογο. Θα πρέπει να καλωσορίσουμε τον Τίλερσον, να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσπαθήσουμε να λογικέψουμε την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24.

«Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να κρυβόμαστε πίσω από τείχη», πρόσθεσε.

Ο Τίλερσον είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα.

Η Εθνική Συμμαχία της Συρίας «χαιρετίζει» το αμερικανικό χτύπημα

Η Εθνική Συμμαχία της Συρίας που ανήκει στην αντιπολίτευση, σχολίασε θετικά την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία και ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων», σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Η Βολιβία ζητά έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα, την Παρασκευή, κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Γαλλία: Τα αεροπορικά πλήγματα αποτελούν προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.

Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Πλήρη υποστήριξη εκφράζει το Λονδίνο

Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Βαρσοβία στηρίζει την αμερικανική επιχείρηση

Η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Βαρσοβία.

«Είναι βέβαιο ότι οi Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο Ραφάλ Μπότσενεκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info.

«Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε αε αυτές», πρόσθεσε.

Στο πλευρό του Τραμπ το Ισραήλ

Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ και ελπίζει ότι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις απεχθείς ενέργειες του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ θα ακουστεί όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά επίσης στην Τεχεράνη, την Πιόνγκγιανγκ και αλλού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Με τα λόγια του και τις πράξεις του ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα ανεχθούμε τη χρήση και τη διάδοση των χημικών όπλων», προσθέτει.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε μιλώντας στο AFP ότι ο στρατός «είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, την οποία στηρίζει πλήρως».

Δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ζητεί η Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου».

«Η καταστροφή της αεροπορικής βάσης Σααϊράτ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες», δηλώνει ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σε γραπτή ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση.

«Είναι αναγκαία η απομάκρυνση του καθεστώτος αυτού το συντομότερο δυνατόν από την ηγεσία της Συρίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στην πόλη Αλάνια της νότιας Τουρκίας.

«Εάν δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του», συνέχισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ζώνες ασφαλείας για τους αμάχους στη Συρία είναι τώρα σημαντικότερες από ποτέ, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την αμερικανική επιχείρηση και ότι ο ίδιος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, αν και δεν είπε πότε, ενώ έκανε επίσης λόγο και για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Iταλία και Ιαπωνία εκφράζουν την υποστήριξή τους στα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ

Η Ιταλία εξέφρασε την υποστήριξή της στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν σήμερα οι ΗΠΑ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, λέγοντας ότι είναι μια κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα της Συρίας και ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τη χρήση χημικών όπλων από τον ηγέτη της Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν νωρίτερα σήμερα δεκάδες πυραύλους κρουζ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, από την οποία όπως είπαν πραγματοποιήθηκε μια φονική επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη Τρίτη.

«Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Το πλήγμα ήταν «μια αναλογική απάντηση... και ένα σήμα αποτροπής απέναντι στους κινδύνους περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ».

Η Ιταλία ασκεί αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ιταλίας, το αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων και η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά, καταδίκασαν τα πλήγματα των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει την «αποφασιστικότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της εξάπλωσης χημικών όπλων, μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί ποτέ την εξάπλωση των χημικών όπλων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμπε, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική ενέργεια «είχε σκοπό να αποτρέψει μια επιδείνωση της κατάστασης».

«Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου», πρόθεσε ο Άμπε.

Αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 86 αμάχων, ανάμεσά τους και 27 παιδιών, ο Άμπε είπε «η διεθνής κοινότητα υπέστη μεγάλο σοκ απέναντι σε αυτή την τρομερή κατάσταση στην οποία ακόμη και μικρά παιδιά ήταν θύματα» και πρόσθεσε: «αυτό είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κυριότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χαρακτήρισε τα αεροπορικά πλήγματα «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Είχε χαρακτηρίσει χθες «απαράδεκτο» να κατηγορείται χωρίς αποδείξεις το καθεστώς της Δαμασκού ως υπεύθυνο για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα.

Η θέση του Άμπε δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και στη Μόσχα, που προσπαθούν να επιλύσουν μια εδαφική διαφορά που χρονολογείται από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν ειρήνη, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

«Δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση στο διμερές ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Ιαπωνία και στη Ρωσία», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή