Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πρώτα τα μέτρα και μετά τα περί ελάφρυνσης χρέους

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πρώτα τα μέτρα και μετά τα περί ελάφρυνσης χρέους
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
AFP via Getty Images

Η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να προβεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πριν εξεταστεί το αν η χώρα μας χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα.

«Θέλουμε πρώτα να συμφωνήσουμε στα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως οι υπουργοί της ΕΕ έχουν συμφωνήσει πως η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στο φορολογικό και τις συντάξεις.

Σημειώνεται πως την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε την Κυριακή πως η Ελλάδα θα προβεί σε επιπλέον μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές υπό τον όρο ότι θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

Σημειώνεται πως το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους θα βρεθεί και στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να κλείσει την αξιολόγηση πριν λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για το Ελληνικό χρέος και κυρίως πριν λάβει τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια της συνόδου στις 21-23 Απριλίου. Ταυτόχρονα, τόσο από το Ταμείο, όσο και μέρος των Ευρωπαίων θέλουν πριν επικυρωθεί η συμφωνία να έχουν στα χέρια τους και τα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα από την Eurostat στις 24 Απριλίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει λάβει απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα έως το τέλος Απριλίου και στη συνέχεια να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα σκληρά μέτρα ύψους 3,6 έως 3,8 δις ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. Στο ίδιο πακέτο θα περιλαμβάνονται και τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν και αυτά από τη Βουλή, αλλά η εφαρμογή τους θα είναι υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος το 2018.

Δημοφιλή