Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα γυρεύει τον μπελά της - Εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Πιονγιάνγκ. Ποια η θέση της Κίνας

Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα γυρεύει τον μπελά της
U.S. President Donald Trump waves as he arrives at Joint Base Andrews, Maryland, U.S., April 9, 2017. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President Donald Trump waves as he arrives at Joint Base Andrews, Maryland, U.S., April 9, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / Reuters

«Η Βόρεια Κορέα γυρεύει τον μπελά της», ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς την Βόρεια Κορέα μέσω Twitter. Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Σπάισερ, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει στείλει μια «σαφή προειδοποίηση» στην Βόρεια Κορέα ότι δεν θα ανεχτεί συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά δεν πρόκειται να ενημερώσει εκ των προτέρων για τις κινήσεις των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για την εισβολή στο έδαφος της βρίσκονται «σε σοβαρό σημείο προετοιμασίας» με την αποστολή από το αμερικανικό Πεντάγωνο ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου, στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με το ίδιο εκπρόσωπο «η ξαφνική ανάπτυξη» του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Carl Vinson και της ναυτικής μοίρας που το συνοδεύει στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου αποδεικνύει ότι οι «ριψοκίνδυνες κινήσεις της Ουάσιγκτον για την εισβολή στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε σοβαρό στάδιο υλοποίησης».

«Εάν οι ΗΠΑ τολμήσουν να προχωρήσουν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, υπό το πρόσχημα μιας “προληπτικής επίθεσης” αλλά και “της αλλαγής ηγεσίας” τότε, η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη ν' αντιδράσει κατά οποιασδήποτε πολεμικής ενέργειας», είχε πει.

Σήμερα, Τρίτη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας συνέχισαν τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι, εάν δουν κάποια «επιθετική κίνηση, θα προχωρήσουν σε πυρηνική επίθεση προς τα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού. Υπενθυμίζουμε ότι κινεζικά μέσα ενημέρωσης ζητούσαν από τις ΗΠΑ να χαμηλώσουν τους τόνους, καθώς μια πρόκληση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο. Ο Τραμπ απάντησε μέσω Twitter, λέγοντας πως, οι ΗΠΑ θα λύσουν το πρόβλημα με ή χωρίς την βοήθεια της Κίνας. Απείλησε ωστόσο ότι μια εμπορική συμφωνία θα ήταν εφικτή μόνο εάν η ασιατική υπερδύναμη έδειχνε την στήριξή της.

Δημοφιλή