Το πιο σημαντικό αρχαίο ζώο στον κόσμο για το οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ τίποτα

Το πιο σημαντικό αρχαίο ζώο στον κόσμο για το οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ τίποτα

To όνομά του δεν είναι οικείο, αλλά τα απολιθώματα του αρχαίου πλάσματος που βρέθηκε στα σύνορα της Σκωτίας( Scottish Borders) ρίχνει φως σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς πιστεύεται ότι είναι το πρωιμότερο γνωστό παράδειγμα ζώου με σκελετό που ζει στη στεριά.

Σύμφωνα με το BBC, τα απομεινάρια αυτού του εξαιρετικά σημαντικού πλάσματος, ανήκουν στο ζώο με την ονομασία «Τiny». Το «Τiny» έχει τέσσερα σκέλη, δύο πνεύμονες και μέχρι πέντε δάχτυλα.

«Το Tiny αποτέλεσε ένα μικρό βήμα προς το γιγαντιαίο άλμα της εξέλιξης των σπονδυλωτών», δήλωσε ο παλαιοντολόγος, Δρ. Νικ Φρέιζερ σε συνέντευξή του.

«Χωρίς το Tiny δεν θα υπήρχαν πουλιά, δεινόσαυροι, κροκόδειλοι, θηλαστικά και σαύρες. Είναι ένα βήμα ζωτικής σημασίας», είπε ο Φρέιζερ. «Και τα απολιθώματά του βρέθηκαν εδώ στα σύνορα της Σκωτίας( Scottish Borders)», προσθέτει.

Προηγουμένως μερικοί παλαιοντολόγοι είχαν υποστηρίξει ότι αυτό το κενό στο αρχείο απολιθωμάτων οφειλόταν στα χαμηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Όμως η πρόσφατη ανακάλυψη απολιθωμάτων αρκετών πλασμάτων - μεταξύ των οποίων και του Tiny- καταδεικνύον ότι πολλά επίγεια τετράποδα βρίσκονταν στη Γη πριν από 360 εκατομμύρια χρόνια.

Πολλά από τα αρχαία τετράποδα είχαν το μέγεθος των σκυλιών. Το τετράποδο που το κεφάλι του είχε μέγεθος 4 εκατοστών ονομάστηκε «Τiny». Γιατί λοιπόν αυτό το τόσο σημαντικό είδος δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα γνωστό;

Ίσως επειδή ήταν ιδιαίτερα μικροσκοπικό. Ή ίσως επειδή το Tiny παραμένει μέχρι σήμερα παγιδευμένο μέσα στις πέτρες, κρυμμένο από την κοινή θέα.

Δημοφιλή